Frissítő légáramlat a bányában

Posted by
Pauer Emánuel,
>a Könyv Guru
>Ez most valószínűleg hosszú lesz és kellemetlen. Én a végletekig kushadni akartam, de úgy döntöttem, hogy könnyebben számolok el egyes ismerősök ellenszenvével, mint a bűntudattal, ha elkövetem az úgynevezett írástudók árulását.
Ma, a kétfordulós előválasztás során immár másodszor adtam le a szavazatom Márki-Zay Péterre, és továbbra is értetlenül állok a jelenség előtt, hogy ez az egyszerű cselekedet nem magától értetődő azok számára, akiknek elegük van nem „csupán” önmagában az elmúlt három kétharmadból, és az azzal párhuzamos, szánalomra méltó ellenzéki szerencsétlenkedés-sorozatból, de úgyszintén a mindezt megelőző „baloldali” kormányzásból.
A főpolgármester visszalépéséig nem csak a NER képviselők nyilatkozataiból, a teljesen tét nélküli és agyament STOP aláírásgyűjtős kampányból, a Mediaworks felületeiről, és az orrvérzésig tolt mosóporreklám színvonalú hirdetésekből, de a barátaim és közeli ismerőseim eszmefuttatásaiból is ugyanaz a mára egyértelműen megcáfolt állítás zúgott különféleképpen ismétlődve felém: akárhogy erőlködünk, úgyis Karácsony, tehát Gyurcsány fog nyerni a végén, a FIDESZ pedig marad…
Magánbeszélgetésekben nagyon cifra módokon szidtam az elmúlt hetekben Karácsony Gergelyt, de nyugodt szívvel állíthatom, hogy a visszalépésével nagyot nőtt a szememben, ahogy az egyébként opportunista Momentum is megérdemel egy elismerő biccentést, amiért felismerték, hogy honnan kezd beszivárogni valami friss levegő a magyar politikai közéletbe.
Ehhez képest most azzal a kínzó ténnyel kell szembenéznem, hogy simán lehet, hogy ahelyett, hogy megindulnánk a frissítő légáramlat felé, inkább tovább gyalogolunk magabiztosan lefelé, le a bányába, újabb döglesztő tárnákat keresni magunknak.
Mondom, engem már az is kikészített, hogy Karácsony annak ellenére, hogy regnálása alatt és távozása után Zugló a korrupció szinonimája lett, hogy a budapesti közlekedés lassan Új-Delhiével vetekszik, hogy fél éve még a háta közepére sem kívánta az egész miniszterelnökjelöltséget, hogy a végjátékban már naponta volt képes önmagának homlokegyenest ellentmondani, szóval mindennek és a kormányzati propaganda készültségének dacára egy bölcsészmosollyal képes volt rengeteg emberrel elhitetni, hogy Ő a legjobb választás. Szerencsére és választói nyomásra, meg mert valahol mégis csak leledzik benne némi államférfiúi belátás, önmagát nem tudta becsapni, úgyhogy inkább Ő is hátat fordítana a bánya mélyének.
Na, de mindezek után tényleg azzal kell számolni, hogy tömegek inkább Dobrev Klárára voksolnának, mert nő, vagy azt állítja magáról, hogy baloldali, vagy olyan kedvesen gügyög a kampányrendezvényein szegény nyugdíjasoknak, mintha egy alsós osztálykiránduláson magyarázná a számháború szabályait a hülyének nézett gyerekeknek?
Mikor ebben a kurva nagy sötétségben is tökéletesen kivehető, hogy nemcsak a DK-n kívül fennmaradt establishment avagy „uralkodó ellenzék” képviselőinek és beszélő fejeinek jelentős része, de a FIDESZ és a komplett Mediaworks is Dobrevért szorítanak? Azért a jelöltért, aki a DK képviselője, a párté, aminek egy Gy. Ferenc nevű illető az elnöke, aki történetesen Dobrev férje, és akinek az első, abból adódóan az utána következő kettő, tehát az összes rohadt kétharmadot köszönhetjük.
Gyurcsány feleségével az égegyadta világon semmi más eredményt nem lehetne elérni ’22-ben, minthogy további 4 évre megélhetést biztosítunk azoknak a politikusoknak, akik ezután már azt fogják tudni elmondani magukról, hogy 16 évig tartották kormányon Orbán Viktort. Ez ilyen pofon egyszerű. Kormány és ellenzék együtt, ez aztán az igazi összefogás, nemzeti összetartozás!
De ha valóban így lesz, kár lenne emiatt őket hibáztatni. Mert mi tehetünk majd erről is, akik nem kényszerítettük ki, hogy a frisslevegő felé tartsunk a barlangrendszerből.
Az a piszkos, rohadt helyzet állt elő, hogy a változásnak most egyetlen lehetősége van, de legalább van egy lehetősége, és ez Márki-Zay Péter. Könnyen lehetne sorolni a hibáit egy ugyanilyen hosszú szövegen át, de akkor is Ő maradt. És nem, nem azért kell rá szavazni, mert helyes, kedves vagy olyan lehengerlő a személyisége, könyörgöm, az ellenzék vezető alakját kell kiválasztani az illiberalizmusnak keresztelt önkény ellen, nem a lakótársunkat vagy a szeretőnket. Azért kell rá szavazni, mert az egyetlen hitelt érdemlő karakter, aki egy csekélyke reményt adhat arra, hogy ki tudjunk botladozni ebből a politikai és közéleti árnyékvilágból, amibe keveredtünk.
Ellenkező esetben maradunk a savanyú, büdös sötétségben, és hunyorogva végignézhetjük a Gy. Ferenc VS. O. Viktor verekedés negyedik felvonását. Csak közben kezdjünk el készülni a tömeges búcsúzkodásokra, mert erre már nagyon sokan nem lesznek kíváncsiak. Bennem legalábbis egy Dobrev győzelem nagyon erős késztetést ébresztene arra, hogy végleg bepakoljak a bőröndömbe.