Az egyiptomi elnök Budapesten

Posted by

Hír: Abdel-Fattáh esz-Szíszi budapesti látogatásának zárásaként Orbán Viktor a karmelita kolostorban fogadta szerda délelőtt az egyiptomi elnököt. Az észak-afrikai ország delegációja sűrű néhány napot tudhat maga mögött: hétfőn külügyminiszteri szinten egyeztettek a visegrádi négyekkel (V4, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország), kedden kormányfői csúcstalálkozó volt, már az egyiptomi államfő részvételével, akit később Áder János köztársasági elnök is vendégül látott

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva
>Az Egypt Today október 11-én számolt be arról, hogy Abdel Fattáh esz-Sziszi elnök útban van a Budapesten tartandó visegrádi csoport csúcstalálkozójára. Esz-Szíszi szóvivője szerint egy ilyen találkozó “tükrözi a két fél azon szándékát, hogy fejlesszék a köztük lévő kapcsolatokat”. A megbeszélés témái között szerepelt a terrorizmus és az illegális bevándorlás elleni küzdelem, a beruházások, a kereskedelem, “valamint az Egyiptom és az Európai Unió közötti együttműködés fejlesztésének módjai” – ezt a célt viccesnek találom, mivel Lengyelország és Magyarország nem éppen azok az országok, amelyeknek meg kellene tanítaniuk másokat arra, hogyan kell együttműködni az Európai Unióval. Emellett Egyiptom és Magyarország “intenzív kétoldalú megbeszéléseket” fog folytatni a két ország közötti politikai és gazdasági kapcsolatok megerősítéséről.

Esz-Szíszi elnök gyakori látogatója a magyar fővárosnak, 2015 júniusától kezdve, alig egy évvel az egyiptomi elnökválasztás után, amelyet a szavazatok 97%-ával nyert meg. Ezt az első látogatást emlékezetessé tette, hogy Orbán Viktor meglehetősen ellentmondásosan dicsérte a látogatót és annak rendszerét. Azt mondta, hogy “mi nem vagyunk a demokrácia professzorai… [és] örülünk, hogy az egyiptomi nép a saját útját járja”. Hozzátette, hogy “nem idegenkedünk attól, hogy katonákból politikai vezetők legyenek”, mert emlékszik azokra az időkre, amikor “magabiztos katonák vették el tőlünk, civil gyengéktől a kormányrudat, hogy megmentsék az országot”. Orbán Viktor minden bizonnyal Horthy Miklós admirálisról beszélt, aki mint megmentő hagyott maga után kívánnivalót.

Két évvel később, 2017-ben esz-Szíszi a visegrádi csoport meghívására ismét Budapesten járt, hogy részt vegyen a csoport csúcstalálkozóján, ami az első ilyen Egyiptomnak szóló meghívás volt, amit az Egypt Today szerint igencsak megtisztelőnek tartottak. Ez a találkozó  Orbán Viktor, esz-Szíszi és egy magyar focista véletlen találkozása miatt is emlékezetessé vált. Orbán összefutott Dzsudzsák Balázzsal, az egyik legjobb magyar futballistával, aki Abu-Dzabiból hazatérve azonnal beszélgetésbe elegyedett vele, amikor esz-Szíszi és kísérete megérkezett. Ekkor Orbán nagy izgalommal mutatta be Dzsudzsákot az egyiptomi elnöknek, aki ezt a fordulatot is értékelte, és bőszen dicsérte a kiváló magyar focistákat.

El-Szíszi valódi célja Budapesten ezúttal nem annyira az volt, hogy támogatást kapjon a visegrádi négyek országaitól. Amire szüksége van, az a nyugat-európai országok támogatása. Hangsúlyozta, hogy “Egyiptomnak nem arra van szüksége, hogy az európai országok felelősségre vonják az emberi jogokért, hanem arra, hogy segítsenek neki javítani politikai, gazdasági és kulturális helyzetén”. Amire Egyiptomnak szüksége van, azok az európai ipari beruházások, amelyek a lakosság 65%-ának biztosítanak munkát. A Demokrata nevű kormányzati médium szerint két miniszterelnökre, a szlovák Eduard Hegerre és a lengyel Mateusz Morawieckire is nagy hatással volt esz-Szíszi előadása, különösen a terrorizmus elleni küzdelem és az illegális migráció megfékezése miatt. Morawiecki még azt is megígérte, hogy a V4-országok megpróbálják majd meggyőzni az EU nyugati államait a “több százmilliós” Egyiptommal való gazdasági együttműködés fontosságáról. (Valójában Egyiptom lakossága 105 millió.) A cseh miniszterelnök nem volt jelen. Bizonyára fontosabb feladatai vannak otthon.

Orbán Viktor arra használta fel a látogatást, hogy az Európára váró népvándorlás veszélyére összpontosítson. Bakondi György, a magyar miniszterelnök főtanácsadója, akinek minden napra jut egy rémtörténet a migránsellenes hangulat fenntartására, az állami televízió mai kora reggeli politikai műsorát azzal kezdte, hogy azzal a szomorú igazsággal riogatta az embereket, hogy “a migránsok körülvették Európát” – idézet Orbán Viktor sajtótájékoztatójából, amelyet a csúcstalálkozó után tartott. Tévesen azt állította, hogy a migrációs helyzet ma sokkal rosszabb, mint 2015-ben volt. Ragaszkodott ahhoz, hogy az Európai Unió csak úgy tud megbirkózni ezzel a helyzettel, ha vannak külső szövetségesei, és Egyiptom az egyik legkézenfekvőbb szövetséges a térségben.

Ezen a sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiállt Egyiptom mellett, többek között elfogadta az Egyiptom által összeállított terrorista szervezetek listáját. Szerinte Egyiptom bírálata helyett az EU-nak stratégiai partnerként kellene elfogadnia Egyiptomot. Emellett felszólított a korlátozások feloldására, amelyek megakadályozzák Egyiptomot abban, hogy beszerezze a határai védelméhez szükséges biztonsági felszereléseket. Kétlem, hogy az Európai Unió kész lenne pénzt és befektetéseket osztogatni anélkül, hogy az egyiptomi kormány biztosítékot adna az emberi jogok terén elért zord eredmények javítására, különösen azután, hogy a Biden-kormányzat bejelentette, hogy az Egyesült Államoktól Egyiptomnak juttatott 1,3 milliárd dollárból 130 millió dollárt új, emberi jogi feltételekhez kötne. Egyiptom három nappal a bejelentés előtt tette közzé első emberi jogi stratégiáját. Egyiptom természetesen azt állítja, hogy a két eseménynek semmi köze egymáshoz.

A kiadott stratégia helyes lépés a jó irányba, de az amerikai törvényhozók, köztük az én szenátorom, Chris Murphy, a magyarországi demokrácia nagy támogatója, kevésbé lelkes. “Az az aggodalmam” – mondta – “hogy lesz néhány kozmetikai változtatás, de az év végén még mindig több tízezer politikai fogoly lesz”. És valószínűleg igaza is van. 2019-ben a Human Rights Watch, a 60 Minutes című műsor esz-Szíszi hazugságokkal teli interjúja által inspirálva, közzétett egy cikket, amelyben a szervezet alaposan számba vette a 2013-as katonai puccs óta bebörtönzöttek számát. A végső szám legalább 600 ezer. Esz-Szíszi szemtelenül kijelentette, hogy “Egyiptomban nincsenek politikai foglyok”.

Az Amnesty International Magyarország azonnal reagált arra, hogy Orbán Viktor támogatta esz-Szíszi emberi jogi stratégiáját. Demeter Áron az RTL Híradónak azt mondta, hogy “a történet mindig ugyanaz: embereket rabolnak el, önkényesen tartanak fogva, majd hosszú évekre ítélik őket egy igazságtalan perben”. Orbán Viktor soha nem mulasztja el támogatni a világ vezető diktátorait, és ezzel közvetve elnézi bűnöző tevékenységüket.

2021. október 14.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.