Zöld legyen a kormány

Posted by

Csütörtök este a HVG és a Greenpeace  miniszterelnök-jelölti vitát rendezett.  Dobrev Klára és Márki-Zay Péter fejthették ki álláspontjukat környezetvédelmi kérdésekben. A DK jelöltje szerint  környezetvédelmi ügyekről nem lehet pusztán pénzügyi megfontolások alapján dönteni,  el kell fogadni, hogy vannak költségei annak is, hogy napról napra tovább pusztítjuk a bolygót. A másik oldalról viszont fontos lenne, hogy a tisztább energiára és a környezetkímélőbb gazdasági megoldásokra átállás terheit ne a legszegényebbek, hanem a szennyezők viseljék.  Ezért például az EU-ban a multicégek globális minimumadóját javasolta, valamint azt, hogy a víz- és áramfogyasztásban legyen egy minimumszint, amit a legszegényebbeknek ingyen biztosít az állam. Dobrev szerint ugyanis az emberi méltósághoz tartozik, hogy mindenkinek legyen annyi vize, „amennyiből tud főzni egy tál levest, és amennyiben megmosakodhat”, valamint annyi energiája, amennyiből egy villanyégő alatt a gyereke megírhatja a leckéjét.

MZP elutasította az ingyenes áram gondolatát. Viszont betétdíjat bevezetne a műanyagpalackokra is, hogy „a legszegényebbek is összeszedjék őket, vagy ha nem szedik össze, legyen valaki, aki összeszedi”.  Büntetést is javasolt azokra az emberekre, akik például nem gyűjtik szelektíven a szemetet, vagy környezetszennyező módon, szeméttel, ruhával vagy műanyaggal eltüzelésével fűtenek.

Márky-Zay tiszta energiának nevezte az atomenergiát. Szerinte Paks2 nem környezetvédelmi, csak gazdasági katasztrófa, hiszen a Fidesz verseny nélkül adta az orosz Roszatomnak a projektet, ami már most több éves csúszásban van, közben pedig eladósítják az országot. Dobrev Klára szerint viszont a paksi bővítés környezetvédelmi katasztrófa is, 2030-ra a jelenleg működő paksi blokkokat még a 30-as évek előtt le kell állítani, és megújulókkal helyettesíteni. Márki-Zay eljutott az ígéretig, amennyiben ő ülhet be a miniszterelnöki bársonyszékbe, biztosan alapít egy önálló klíma-és környezetvédelmi minisztériumot. a DK korábban már nyújtott be a parlament elé klímavédelmi törvénycsomagot, de a Fidesz egyből lesöpörte. Ezt a kormányváltás után azonnal benyújtanák.

Dobrev Klára szerint, ha ő vezeti a kormányt panelrekonstrukciós program indulna a társasházakra is kiterjesztve; a tömegközlekedés intenzívebb használatára buzdítanák a járókelőket és környezetbarátabbá tennék magát a tömegközlekedést; és úgynevezett igazságos átmeneti támogatást vezetnének be, hogy ne a legszegényebbek fizessék meg a klímacélok árát.

A polgármester elmondta, hogy Szél Bernadett független országgyűlési képviselő és Jávor Benedek EP-képviselő is dolgozik ezen a területen egy programon. Mivel a levegőszennyezés következtében évente 14 ezer ember hal meg idejekorán, ezért nem gondolja, hogy a környezetvédelmi lépések népszerűtlenek lesznek. Megállapodtak, hogy a következő kormány zöld lesz. Az nem világos, hogy baloldali zöld, vagy jobboldali zöld politikát folytat-e.