Igyekszem igazságosan, egyenlő arányban megutáltatni magamat

Posted by

Lendvai Ildikó
>Na, most igyekszem igazságosan, egyenlő arányban megutáltatni magamat mind a két miniszterelnökjelölt híveivel. Ezt ők is – én is kibírjuk, ha nem felejtjük el: a hétvégi végeredmény után ismét harcostársként kell küzdenünk azért a közös jelöltért, akit most az előválasztási többség megszavaz. Én jószívvel teszem bármelyikért. A szerdai vitában kezet fogtak a a csatázó jelöltek is. Jelképesen nekünk, választóiknak is meg kell tennünk. De lássuk a medvét, illetve azt, mivel sikerül mindenkit magamra haragítanom – legalább vasárnapig. Utána megint együtt leszünk – ezt kérem és remélem.

1. Márki-Zay Péterre szavaztam

Annak ellenére, hogy világképem és politikai ízlésem más, mint az övé. Sokkal közelebb áll Dobrev Kláriéhoz. És annak ellenére, hogy pártom többségénél sokkal jobb véleményem van a Gyurcsány-kormány törekvéseiről és Gyurcsány Ferencről magáról is, akit változatlanul kedvelek. (Hogyne tenném, hiszen szoros szövetségben dolgoztunk, részem van, ha úgy tetszik, felelős vagyok a jóért és a rosszért is, amit akkor tettünk.) De most nem a hozzám közelebb állóra, hanem a győzelemre szerintem egy fokkal esélyesebbre szavaztam. Megbecsülöm, tisztelem azok véleményét, akik ezt másképp látják, vagy más szempontok (pl. a bal-jobb megosztás ) alapján döntenek. Lehet, persze, hogy tévedek. De az is lehet, hogy mások tévednek. Ebben a drámai döntésben a saját ítélőképességünkre vagyunk utalva.

Egy olyan helyzetben, amikor a számok alapján még nem állunk győzelemre. Sok hónapja az ellenzék és a kormányoldal szavazótábora befagyott, kb. döntetlenre áll. Ez még a kormány újrázását jelenti. Az arányt vagy az mozdítja el. hogy hozzánk csatlakoznak még pár százezren, vagy az, hogy a fideszes szavazók egy része elbizonytalanodik, és otthon marad. Nem azért látom Márki-Zayt esélyesebbnek, mert úgy vélem, hogy jelentős létszámú fideszes szavazót tud elhozni – kevés Hadházy van az országban. Hanem azért, mert otthon tud tartani olyan fideszes szavazókat, akik nem nagyon mélyen elkötelezettek. Mert Orbánék Márki Zayjal kevésbé tudják őket az urnákhoz hergelni, hiszterizálni.

2. Ezzel együtt bőven van kritikám Márki-Zay utóbbi időben elhangzott nyilatkozataival szemben

Szerintem hiba élethalál harcot hirdetni – az 2022-ben jön. Hiba (bármelyik oldalról) személyes vádakkal élni, a másik tábor politikusait megsérteni, hiszen rövidesen együtt kell működniük. Hiba – több, mint vétek, ahogy mondani szokás – a haza elárulását emlegetni, a politikusokkal kapcsolatban is hiba. Akkor is, ha nem a választókról hangzott el. Még a fideszes politikusokat sem szeretem hazaárulózni (ahogy választóikat lehülyézni sem). Hátha egyszerűen mást tartanak jónak? Szövetségesekkel szemben, akikkel közös, jó célt szolgálunk, pláne tilos. De arra való hat párt koalíciója, arra valók vagyunk mi, választók, hogy bárki lép le egy rossz lépéssel fél lábbal az útról, visszarángassuk rá. Hiszen közösen kell tovább mennünk