Eszement csapkodás a kézfogásig

Posted by

k.a.
Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitája az RTL Klubon az első percekben azt az eszement csapkodást idézte, amely a közösségi médián a második forduló kezdete óta folyik. Különösen Dobrev Klára viselkedett úgy, ahogy ez szokatlan volt tőle. “Péter te nem mondasz igazat” kezdte, amikor Márky-Zay Péter azzal indított, hogy tud két politikusról, akiket a DK (a párt és nem Dobrev) megzsarolt. Popovics Juditot és Karácsony Gergelyt említette. Dobrev – miként a Facebookon a DK-hívők – Trump bukott amerikai elnök viselkedéséhez hasonlította vetélytársát.
A hangnem azután változott, hogy a baloldali jelölt közölte, alá fogják írni a közös ellenzéki nyilatkozatot. Ekkor MZP elhagyta pultját, odament vetélytársához és kezet fogtak.
Ezt követően már szakpolitikai kérdések következtek. És azt mérlegelték, hogyan lehet megszabadulni a Fideszes kétharmad által bebetonozott Alaptörvénytől és Polt Péter legfőbb ügyésztől. Egyetértettek, hogy csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez. Dobrev Klára szakpolitikai kérdésekben uniós tapasztalataira, Márky-Zay polgármesteri sikereire hivatkozott. Végül kiderült, a legtöbb kérdésben azonos a véleményük. Mindketten utánamennének azoknak a családtagoknak is, akiknek a nevére közvagyonból származó javakat írtak – az olasz maffiával szembeni fellépéssel és Romániával példálóztak. Márki-Zay Péter természetesen többször is elmondta, hogy a 2010 előtti korrupciós ügyeket is elszámoltatná (felhozta példának az OLAF jelentését a négyes metróról) – Dobrev Klára viszont nem védte Gyurcsány Ferenc kormányzásának korszakát védje.
Dobrev Klára és Márki-Zay Péter kifejtette álláspontját , az euró bevezetéséről, a gazdaságpolitikáról, az egészségügyről, a pedagógusok béréről, a női kvótáról, a családpolitikáról és a zöld kérdésekről. Többnyire egyetértettek, gyökeresen eltérő álláspontot nem képviseltek. A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje szakpolitikai kérdésekben inkább konkrét válaszokat adott, míg a Mindenki Magyarországa Mozgalom aspiránsa többször is rögzítette, hogy nem akar felelőtlenül ígérgetni.
A vita kétharmadában – amikor elhagyta a tőle idegen – harcias hangot Dobrev Klára inkább látszott felkészültnek és tapasztaltabbnak az egyes témákban. Márki-Zay viszont hangoztatta, hogy új erőnek számit a magyar politikában és ezt az is bizonyítja, hogy számos fiatalt vonzott most be az előválasztásba.
A végén elmondott kortes beszédek:
Dobrev Klára: Azért jöttem ma, hogy arra kérjem önöket, szavazzanak rám. Senki sem fog győzni egyedül, nincs olyan, hogy én, csak olyan van, hogy mi. Olyan emberre szavazzanak, akiben látják a kellő alázatot és tiszteletet a többi szövetséges irányába. 12 év jobboldali kormányzás után baloldali politikára van szükség. A kormányzáshoz emellett kormányzóképességre is szükség van, olyan vezetőre, aki egyben tudja tartani a koalíciót.

Márki-Zay Péter: Bárki is legyen a miniszterelnök-jelölt egy olyan progamot fog végrehajtani, amiben baloldali és zöld pontok is vannak. Nem jobboldali kormány fog alakulni, ebben garancia Karácsony Gergely. A mi koalíciónk a tiszták koalíciója. Az a fontos, hogy ki tudja megszólítani nemcsak az ellenzékieket, hanem a bizonytalanokat is. Nem csak a 2010 utáni korrupciót szüntetjük meg, hanem oldaltól függetlenül a korrupciót. Nem jobbra, nem balra, csak felfelé.