A miniszterelnök-jelölti vitáról és az esélyekről

Posted by
Somogyi Zoltán
>Tegnap egy jó vitát láttunk két színvonalas versenyző között. Mondhatnám, hogy a balközép értékrend csapott össze a jobbközéppel, de ennél sokkal fontosabb, hogy a régi politika beszélgetett a változást akaróval. Dobrev Klára is lehetett volna utóbbi, de ő szánt szándékkal többször beszélt arról, hogy milyen jól össze tudja rakni a kormányzáshoz a pártokat, azaz ő olajozottabban tudja működtetni a hatalmi gépezetet.
A vita pedig döntetlen lett azoknál, akik még nem szavaztak – és csak ez a szám az érdekes. (Akik szavaztak, azok nyilván azt mondták győztesnek, akire a napokban szavaztak. Ez pszichológiai kérdés, nem közvélemény-kutatási.) A verseny a két szereplő között nagyon szoros, vasárnap egy egymáshoz igen közeli eredményre számíthatunk. És magas választási részvételre.
A választást a “régi” szavazók és a most belépő “új” szavazók, többségében fiatalok közötti verseny fogja leginkább eldönteni. Mindegyikben van a másik szereplőnek is tábora természetesen, de előbbiben DK, utóbbiban MZP áll jobban.
Meggyőződésem, hogy Márki-Zay Péterrel jobban nyerhet az ellenzék, de én nem tartozom azok táborába, akik ezt Dobrev Klárával lehetetlennek tartják. Az ellenzék most jó passzban van, köszönhetően az előválasztásnak és az ezt kitaláló és a belső körökben propagáló Kész Zoltánnak.
Ahogy látom, nagyon sokan látják a pillanatot, így például Lendvai Ildikó egykori MSZP-pártelnök, jeles értelmiségi is megérezte a helyzet jelentőségét.