A bizonytalanok lázadása? – Gondolatkísérlet

Posted by
Hargitai Miklós
Orbánék azt akarták, hogy az előválasztás egy Gyurcsány Ferenc visszajöveteléről rendezett népszavazás legyen. Lehetséges, hogy már megbánták?
Előrebocsátva
-hogy 2012 óta írok az ellenzéki együttműködés szükségességéről;
-hogy bárkire szívesen szavazok 2022-ben, aki a közös ellenzéki jelölt lesz – bárki alatt Dobrev Klárát és Márki-Zay Péter is értve;
hogy az itt leírtak nem tartalmaznak egyetlen állítást sem arra vonatkozóan, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter-e a jobb, alkalmasabb, esélyesebb jelölt;
-és hogy az alábbiaknak, ha netán van valóságalapjuk, a DK nem az okozója, hanem ellenkezőleg, az akaratlan elszenvedője,
szerintem ezen a ponton érdemes föltenni néhány kérdést.
Lehetséges, hogy a Fidesz túltolta?
Lehetséges, hogy az évek óta tartó, de az elmúlt hetekben/hónapokban csúcsra tekert Gyurcsányozás célt tévesztett?
Lehetséges, hogy sikerült vele felébreszteni azt az egy-másfél milliós „bizonytalan/nem válaszol/nem szavazna” választói réteget, akik jellemzően nem szoktak részt venni a választásokon?
Lehetséges, hogy a durva Fidesz-kampány, az Őszödözés, az ElkXrtuk-film stb. hatására tömegek jöttek rá, hogy nem szeretnék, ha a következő 5-10-20 évük is Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc (a fideszes és a baloldali elitek) oda-visszavágóiról szólna?
Lehetséges, hogy az ellenzéki szavazók többségének az elmúlt két évtized mindkét kudarcos kísérletéből (és magukból a kísérletezőkből is) elege van?
Lehetséges, hogy Márki-Zay első fordulóbeli 20 százalékos eredménye még inkább ráébresztette őket, hogy itt most van keresnivalójuk?
Lehetséges, hogy ehhez a felismeréshez – pontosabban azok felrázásához, akiknek már eleve, régóta elegük volt – tényleg a Fidesz járult hozzá a leghatékonyabban?
Arra számtalan+1 bizonyíték létezik, hogy a Fidesz a rendelkezésére álló összes eszközzel megpróbált beleavatkozni az előválasztás kimenetelébe; hogy megpróbálta az előválasztást – egyfajta előrehozott parlamenti választásként – egy Gyurcsány Ferenc visszajöveteléről rendezett népszavazássá változtatni. (Magunk között nyugodtan bevallhatjuk, hogy sikerrel: az egymás közötti vitáink most jórészt erről szólnak, különféle ideológiai és személyes érvekbe becsomagolva.) Csak éppen mintha nem számoltak volna vele, hogy a semmiből előugrik egy harmadik választási lehetőség is. Most pedig – az egész kommunikációs arzenáljuk egyirányú működése erre utal – kétségbeesetten próbálják az indirekt módon általuk előhívott szellemet visszatuszkolni a palackba.
Lehetséges, hogy már túl későn?
Lehetséges, hogy „túl sokan” ismerték fel: ezúttal nem csak Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közül lehet választani?
Lehetséges, hogy ezért vannak új szavazási rekordok, és ezért van olyan sok új (az első fordulóban nem aktivizálódott) szavazó?
Lehetséges, hogy mégis Karácsony Gergely olvasta jól a számokat?
Még néhány nap, és megtudjuk.