Törtènelmi règió

Posted by
Kaltenbach Jenő
>Sohasem voltam Gyurcsány rajongó. Számos posztban bíráltam, állapítottam meg èn is a felelőssègèt a demokrácia itteni kudarcában, az orbánizmus előretörèsèben.
De az az antigyurcsány hisztèria, amellyel Orbánnak sikerült a magyarok felènek, sőt háromnegyed rèszènek a tudatát módosítani, ès homo politicusból politikai zombivá alakítania, az a mèg gondolkodásra kèpes maradèkot kètfèle reakcióra kènyszeríti.
Egy fiatalabb, konvertibilis tudással bíró kivándorol, egy másik legyint ès viszavonul, mert úgy látja, hogy itt sohasem lesz èrtelmes közgondolkodás. (Egy harmadik meg a keserűsègèt ilyen posztokban próbálja kiírni magából😏.)
Ez az ország egyszerűen alkalmatlan, èretlen a demokráciára, mert az a politikai èrtelem ès a közmorál bizonyos szintjèt feltètelezi, ès itt mindkettő hiányzik. Arról nem is beszèlve, hogy a demokrácia szervezett társadalmat feltètelez, ez meg itt egy orientáció nèlküli amorf tömeg, amelyet ravasz manipulátorok könnyen rángathatnak a saját javukra. Mi sem jellemzőbb a szomorú helyzetre, mint hogy, miközben a nyugat már posztnacionalista korszakát èli, itt mèg mindig az ostoba, sèrelmi nacionalizmussal lehet èrvènyesülni.
A fő jelöltek, akik majd jövőre egymással megmèrkőzhetnek, ennek az àllapotnak, ezeknek a kiválasztódási kritèriumoknak felelnek meg.
Ez a „törtènelmi règió” (Szűcs Jenő) ezt tudja.