“Szlovákia megakadályozza a magyar földrablást”

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva
Ivan Korčok szlovák külügyminiszter ismét a magyar médiában szerepel. A Hungarian Spectrum olvasóinak 2021 februárjában mutattam be őt a visegrádi négyek szerepéről szóló beszélgetés során, amelyet Orbán Viktor ismét világítótoronyként képzelt el, hogy megmentse a térséget “Európa amerikanizálódott felének sorsától azáltal, hogy a megalkuvás nélküli antikommunista hagyományt a közös európai kincstárba hozza [és] megmutatja a keresztény társadalmi tanításokon alapuló politikai és társadalmi rend szépségét és versenyképességét”. Ivan Korčok, aki megdöbbenve azon, hogy Orbán Viktor a visegrádi négyeket saját elhibázott külpolitikájának előmozdítására akarja felhasználni, hosszú cikket írt, amelyben kiállt az Európai Unió mellett, és emlékeztette Orbán Viktort, hogy “a három miniszterelnök 1991-ben az első visegrádi konferencián nem azt akarta, hogy az egy bástya legyen, amely megvédi Közép-Európát a Nyugattól és az Európai Uniótól. Azt akarták, hogy a V4-ek annak szilárd része legyen”. Korčok elkötelezett atlantista és az Európai Unió támogatója, aki úgy véli, hogy egy olyan politikai tömb létrehozása, amilyenre Orbán Viktor gondol, “nem szlovák érdek”.

Egy hónappal később Korčok ismét szerepelt a magyarországi hírekben. Ezúttal a szlovák állampolgársági törvény módosítása kapcsán, amely felháborította Budapestet. Amikor 2010-ben Magyarország olyan állampolgársági törvényt hozott, amely lehetővé tette a magyar állampolgárok számára a kettős állampolgárságot és a magyarországi választásokon való részvételt, Szlovákia úgy módosította választási törvényét, hogy többek között megtiltotta a magyar nemzetiségű szlovák állampolgároknak, hogy éljenek a magyarországi ajánlattal. Szijjártó Péter jelezte, hogy találkozót szeretne az ügy megvitatására, amit Korčok nyilvánvalóan határozottan elutasított azzal az indokkal, hogy az állampolgársági kérdések a szuverén államok hatáskörébe tartoznak.

Most Ivan Korčoknak újabb oka van arra, hogy haragudjon Orbán Viktorra, aki július 17-én kormányrendeletet adott ki, amelyben utasította Szijjártó Pétert, hogy hozzon létre egy 400 millió eurós magántőkealapot a közép-európai régió termőföldjeinek megvásárlására. Ennek a tőkének a hetven százaléka a magyar költségvetésből származik majd. A szlovák Pravda szerint a Nyitra és Trnava (Nagyszombat) térségében a jó minőségű termőföldek piaci értéke hektáronként 5000 és 7000 euró között mozog. Így, ha csak Szlovákiára összpontosítanánk, a 400 millió euró elegendő lenne mintegy 60-70 ezer hektár termőföld megvásárlására. Szlovákiában a gazdaságok átlagos mérete 77,5 hektár, ami a harmadik legnagyobb az EU-ban.

A szlovákiai reakció robbanásszerű volt. Ivan Korčok külügyminiszter és Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter elkezdett dolgozni azon, hogy a külföldi államok által történő birtokvásárlások szabályozását úgy vezessék be, hogy a szlovák külügyminisztérium előre értesüljön az ilyen ügyletekről, mert ebben az esetben a szlovák kormány csak a médiából értesült a magyar tervről. A törvényjavaslat értelmében csak aktív gazdák vásárolhatnak majd mezőgazdasági földet. Emellett a kormány azt tervezi, hogy megtiltja a földvásárlást az off-shore cégeknek és a szlovákiai állandó lakcímmel nem rendelkező személyeknek. Ezentúl az ország kataszteri hivatalai kötelesek lesznek tájékoztatni a hatóságokat minden külföldi állam ingatlanvásárlásáról.

A pozsonyi Új Szó megkérdezte a magyar Külügyminisztériumot, hogy mi ennek az alapnak a célja, de nem kapott választ. Más forrásból azonban úgy értesültek, hogy a budapesti kormány ezt a magántőke-alapot arra tervezi felhasználni, hogy nagy magyar földtulajdonosok szlovákiai termőföldekhez jussanak.

Miközben Pozsony felháborodott, Orbán Viktor meglátogatta az Esztergom és Štúrovo (Párkány) közötti hidat, amelyet eredetileg Mária Valéria főhercegnőről, Ferenc József negyedik gyermekéről neveztek el. A hidat 1895-ös építése után kétszer is lerombolták, először 1919 júliusában a csehszlovák csapatok, majd 1944 decemberében a németek. Húsz évvel ezelőtt, 2001 októberében építették újjá. Ezt az eseményt ünnepelték ma Eduard Heger szlovák miniszterelnök, Orbán Viktor, valamint Esztergom és Štúrovo polgármestere jelenlétében.

Az MTI tudósítása szerint Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta, hogy “a szlovákok és a magyarok nem ellenségek, hanem harcostársak”. Arról beszélt, hogy “lehet büszke európainak és szlováknak lenni, büszke európai és magyarnak lenni egyszerre”, amit pártja néhány hónapja elfogadhatatlannak tartott, amikor Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője felvetette, hogy egy magyar állampolgár büszke szlovák állampolgár is lehet.

Az édes szavak mellett Eduard Heger keményebb üzenetet is átadhatott, mert egy nappal később Ivan Korčok bejelentette, hogy Szijjártó Péter arról tájékoztatta, hogy “a magyar kormány visszavonta a szomszédos országokban történő földvásárlásról szóló határozatát”. A szlovák fél “arra kérte [Orbánt], hogy mondjon le az elképzelésről, és az üzenet nyilván erőteljesen hangzott el”, mert egy nappal később “Orbán Viktor levélben tájékoztatta Eduard Hegert a döntésről”.

Ezzel azonban még nincs vége a történetnek. A szlovák kormány választ szeretne kapni kérdéseire, hogy mi a célja a szlovákiai történelmi emlékek magyarországi megszerzésének, és tájékoztatást szeretne kapni más magyar kormányzati programokról is. Különösen a szlovákiai oktatás és a szlovákiai vállalkozások magyar támogatásának részleteire kíváncsiak. Pozsony azt tervezi, hogy szigorúan szemmel tartja az országba ellenőrizetlenül beáramló magyar pénzeket. A Mária Valéria hídon felajánlott baráti gesztusok nem voltak elegendőek.

2021. október 12.
 Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/S oldalon.