Márki-Zay kettős harca

Posted by

politikazabalo

>Sokan még mindig nem értik, főleg az ultrabalos oldalon, hogy az előválasztás azt is magával hozta, hogy a legtöbb ember nem csak a Fideszt váltaná le, de a régi ellenzéki politikát, politikusokat is. Karácsonynak valószínű megkönnyebbülés a visszalépés, főleg, hogy a bejelentése után a közvetlen munkatársai közül is többen kihátráltak mögüle. Az egyik legérdekesebb árulás Barabás Richárdé volt, aki régi harcostársa volt Karácsonynak, most mégis Dobrev mögé állt. A Karácsonyt támogató pártoknak sokkal inkább csak Karácsony népszerűsége volt fontos, mint a személye, és az, amit képviselt. 

Sokan még mindig nem értik, hogy a választást a Fidesz-árvák fogják eldönteni, és nem a biztos DK-szavazók, akik többet visznek, mint hoznak az ellenzéknek. A kétpólusúvá váló előválasztáskor Dobrev mögé beállók közül sokan bizony régi-régi emberek, akik csak hatalomváltást szeretnének, nem igazi rendszerváltást. Kimondhatjuk, hogy a Dobrev mögé beálló Oszkó Péter a múlt, Gál J. Zoltán a múlt, Demszky Gábor a múlt, Horváth Csaba a múlt, és még lehetne folytatni.

Mindez csak azért fontos, mert ha netán Márki-Zay meg is nyerné az előválasztást, igen nehéz, szinte lehetetlen dolga lenne kormányfőként, mert mindenhez hatpárti egyetértés szükséges. Eddig ennél kevesebb párttal is alig működtek komoly konfliktusok nélkül a koalíciós kormányok. Persze azt is mérlegelnie kell majd a pártoknak, hogy egy idő előtti új választás ismét jó időre a Fidesz sikerét hozná.

Márki-Zaynak nem csak a Fidesszel és annak kétbites gonosz kampányával kell szembenéznie, hanem a régi ellenzék régi embereivel is. Kemény fába vágta a fejszéjét…

Politikazabáló blog