Viszály kiséri Márki-Zay Pétert a kampánykörúton

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva
A külföldi fejlemények gyors áttekintése után visszatérek a hazai frontra, kezdve három új közvélemény-kutatással, mintha nem lett volna már elég. Elsőként a Medián szeptember 29. és október 4. között készült reprezentatív közvélemény-kutatása jelent meg. Bár hallottam Hann Endrét, a Medián vezérigazgatóját ma délután a Klubrádióban, hogy ebben a konkrét esetben a pontos dátumok nem fontosak, mert a felmérés nem az előválasztásokra és az egyesült ellenzék vezetéséért folytatott küzdelemre, hanem az egyes pártokra koncentrál, mégis úgy gondolom, hogy a gyorsan változó politikai helyzet miatt nagyon is számít ennek a felmérésnek az időzítése.
A felmérés két kérdésre próbál választ adni. Az első a választópolgárok szavazási preferenciáira kérdez rá, ha a közeljövőben általános választásokat tartanának, és az ellenzék közös listán indulna. Az eredmény holtverseny a Fidesz-KDNP és az ellenzék közös listája között. Mindkettő a szavazatok 37 százalékát kapná. Ezen kívül a többi ellenzéki párttal való együttműködést elutasító Kétfarkú Kutya Párt 5%-ot, Toroczkai László szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalomja pedig 4%-ot kapna (és így nem lenne jogosult a parlamenti képviseletre). A bizonytalanok vagy a pártpreferenciájukat elárulni nem hajlandók a minta 17%-át tették ki. A szavazás idején Karácsony Gergely még versenyben volt. Medián azonban azt állítja, hogy amennyiben Márki-Zay Péter lenne a jelölt, az ellenzéki szavazókat jobban mozgósítaná a jelöltsége, a kormánypárti szavazók pedig kevésbé lelkesednének. Így az ellenzéknek három százalékpontos előnye lenne a Fideszhez képest.

A Závecz Research által végzett második felmérésről sokkal kevesebbet tudunk, mert annak eredményei még nem nyilvánosak. A politikai pártok azonban általában előre értesülnek a következő napokban nyilvánosságra kerülő közvélemény-kutatásokról. Így a DK a Medián legújabb közvélemény-kutatásának megjelenése után azonnal a Závecz-felméréssel kontrázott, amely szerint “Márki-Zay Pétert csak minden negyedik választópolgár tartja alkalmasnak arra, hogy legyőzze Orbán Viktort, míg Dobrev Klárát egyharmaduk gondolja úgy, hogy legyőzheti Orbánt”. A kutatás állítólag azt mutatja, hogy Dobrev valószínűleg sokkal több ellenzéki és bizonytalan szavazót tudna megnyerni.

A harmadik felmérést a Republikon Intézet készítette, amely a választói lelkesedés határozott növekedését és a bizonytalan szavazók számának jelentős csökkenését mutatta ki. Jelenleg a választásra jogosultak 75%-a jelezte, hogy mindenképpen részt venne a jövő áprilisi országos választásokon. Az ellenzéki pártok általános választói támogatottsága nőtt, míg a Fidesz támogatottsága stagnál, így a két csoport közötti különbség a teljes választópolgárok körében már hat százalékpont az ellenzék javára (34%-40%), a határozottan aktív szavazók körében pedig nyolc százalékpont (44%-52%).

Ezen biztató hírek ismeretében sajnálatos a Karácsony Márki-Zay javára történő visszalépése nyomán kialakult viszálykodás. Karácsony az ATV-nek adott interjúban azt mondta, hogy a kampány közepén jött rá, hogy az ő akarata, hogí miniszterelnök legyennem ér fel Márki-Zayéval. Ez az elszántság azonban Márki-Zayt sokszor politikailag veszélyes vizekre vezeti. Tegnap például a következő kommentet írta a Facebook-oldalára: “Sajnos nem zárható ki, hogy most már nemcsak a DK, hanem a Fidesz is mozgósítani fog Dobrev Klára mellett. Ezért jutalmat ajánlunk fel a választási csalás leleplezéséért. Összesen egymillió forint jutalmat fizetünk azoknak, akik szervezett választási csalást lepleznek le, akik bizonyítani tudják a Fidesz hátsó szándékát a választás meghackelésében. Riasszuk el azokat, akik esetleg hajlamosak lennének erre”. Ezzel arra célzott, hogy ha Dobrev Klára az előválasztás győztese, akkor fennáll a lehetősége annak, hogy a győzelme csalás volt. A DK joggal mutatott rá, hogy “nem kételkednek abban, hogy ahol valaki egymillió forintot ajánl fel egy lejárató kampány keretében “bizonyítékként”, ott lesznek tisztességtelen emberek, akik ennek az összegnek a töredékéért hajlandóak lesznek az előválasztás legesélyesebb jelöltjét lejáratni”.
Márki-Zay ma reggel azzal vádolta a DK-t, hogy megvásárolta az MSZP és a Párbeszéd politikusainak támogatását, akik úgy döntöttek, hogy Dobrev mögé állnak, ahelyett, hogy követnék korábbi jelöltjüket, Karácsony Gergelyt, aki visszalépett a javára. Sőt, a DK jelöltjének ezeket az újdonsült támogatóit “árulóknak” nevezte. Mint fogalmazott: “Nemcsak Karácsony Gergelyt árulják el, hanem a hazánkat is. És nem tudom, hogy kit győzködnek, de sokan panaszkodnak, hogy állandó nyomás alatt vannak, és mindenféle módszerekkel kényszerítik őket, hogy álljanak ki Dobrev Klára mellett, miközben tudják, hogy Orbán Viktort tartják hatalmon” – mondta. Szokásához híven nem nevezett meg senkit, mint ahogy nem volt hajlandó elárulni az Orbán-kabinet azon felének a nevét sem, amelyről azt mondta, hogy állítólag meleg.

Ez már túl sok volt Dobrev Klára számára, aki eddig vonakodott belemenni a verbális csatározásba. A Facebook-oldalán reagált: “Márki-Zay Péter árulónak nevezte azokat, akik az első fordulóban Karácsony Gergelyt, a második fordulóban pedig engem támogattak. A Fidesz az, aki elárulja az országot. Az ellenzéki összefogásból senki nem árult el senkit. Soha. [Az ilyen megjegyzések] tönkretesznek mindent, amiért évek óta együtt dolgoztunk. Márki-Zay Péter átlépett egy olyan határt, amiről mindenki azt hitte, hogy nem lehet átlépni. Ez egy igazi gyűlöletkampány. Sajnos, ezt jól ismerjük Magyarországon. Én tudom, hogy mi a feladatom. Mindenáron és bárkivel szemben egységben fogom tartani az ellenzéket. Mert enélkül nem lehet kormányváltás”.

Kik Márki-Zay árulói? Korábban több ismert MSZP-s politikust is megneveztem, akik úgy döntöttek, hogy nem követik Karácsony példáját, mert Márki-Zay konzervatív világnézetét és neoliberális gazdasági nézeteit idegennek találják a saját gondolkodásmódjuktól. Azóta több MSZP-s politikus is kijelentette, hogy Dobrevre kíván szavazni. Gyanítom, hogy sokan mások nem fogják nyíltan kinyilvánítani a választásukat, de ha a helyzet úgy hozza, akkor csendben Dobrevre szavaznak. Karácsony visszalépése után nem csak az MSZP politikusai álltak ki a DK jelöltje mellett. Még Barabás Richárd, a Párbeszéd, Karácsony saját pártjának szóvivője is beállt a sorba.

Az utóbbi időben többen, a múltból jól ismert emberek is aggodalmukat fejezték ki Márki-Zay vádaskodásai és általános viselkedése miatt. Ilyen személy például Göncz Kinga, aki 2006 és 2009 között külügyminiszter, 2009 és 2014 között pedig európai parlamenti képviselő volt. Ő történetesen Göncz Árpád lánya is, aki 1990 és 1998 között a Harmadik Köztársaság elnöke volt. Hosszú hozzászólásban hangsúlyozta, hogy szorosan együtt kell működni, és nemcsak a szavazásra, hanem a leendő ellenzéki vezető elfogadására is igyekeznek rávenni az embereket. Majd azzal folytatta, hogy “ezt látom veszélyben az elmúlt héten. Nem arról van szó, hogy viták vannak – ez végül is az élő demokrácia jele. A probléma az, hogy olyan kijelentések hangzanak el, amelyek sértik a másik párt szavazóit, olyan árkokat ásnak, amelyeket aztán nem lehet betömni, és az egész ellenzék győzelmét kockáztatják….. A jelölteknek mindent meg kell tenniük, hogy minél szélesebb választói kör számára elfogadhatóak legyenek, hogy a saját szavazóikat vonzzák, és ne idegenítsék el a többieket. Bármi is lesz az eredmény, mindketten a platformon lesznek, és együtt kell dolgozniuk jövő áprilisig és remélhetőleg azon túl is”.

2021. október 11.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.