Román belpolitikai körkép a kormányválságról

Posted by

Dacian Cioloşt bízza meg kormányalakítással Klaus Johannis

Az USR elnökét, Dacian Cioloşt bízza meg kormányalakítással Klaus Johannis. Az államfő ezt a parlamenti pártok küldöttségeivel folytatott hétfői egyeztetései után jelentette be.

Az elnök nem indokolta meg választását, csak arra hivatkozott, hogy az országnak sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, amely kezelni tudja az energiaárak emelkedését, a koronavírus-járvány okozta válságot, és meg tudja hozni a nemzeti helyreállítási terv életbe léptetéséhez szükséges döntéseket. Cioloș korábban úgy nyilatkozott: az USR a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) tavaly létrehozott koalíciót akarja helyreállítani. Dacian Cioloș 2015 novembere és 2017 januárja között szakértői kormány élén már volt román miniszterelnök.

Cioloş a miniszterelnöki felkérésről: megtiszteltetés és nagy felelősség, amire fel vagyunk készülve

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke közölte, hogy felkészültnek érzi magát a kormányzásra, és pártja kész tárgyalóasztalhoz ülni a többi politikai alakulattal. ‘Célunk kivezetni Romániát a válságból, és ehhez minden politikai erő részéről felelősségteljes magatartásra van szükség’ – írta Dacian Cioloş.
Tájékoztatása szerint az USR országos elnöksége már hétfő este összeül kijelölni a tárgyalótestület tagjait, hogy mielőbb felállíthassák az új kormányt. Cioloş azt is közölte, hogy leendő kabinetjének a járvány visszaszorítása, az energiaár-növekedés kezelése, valamint az országos helyreállítási terv (PNRR) gyakorlatba ültetése lesz a három fő feladata.

Kelemen Hunor: az RMDSZ elvállalná egy átmeneti kormány irányítását jövő év áprilisáig

Átmeneti megoldásként egy RMDSZ-es miniszterelnök által irányított kormány felállítására tett javaslatot az államfőnek az elnöki hivatalban tartott hétfői egyeztetéseken a szövetség küldöttsége – számolt be a Klaus Johannisszal folytatott tárgyalásairól Kelemen Hunor.

Sajtótájékoztatóján a szövetségi elnöke elmondta: közölte az államfővel, hogy nincs vesztegetni való idő, olyan megoldást kell sürgősen találni a politikai válság feloldására, amellyel átvészelhető a jelenlegi nehéz időszak. Ezért ha nem sikerül helyreállítani a választások után alakult koalíciót, az RMDSZ elvállalná egy átmeneti kormány irányítását jövő év áprilisáig, ha a többi párt nyitott erre. Hangsúlyozta, hogy ennek a kormánynak korlátozott mandátuma lenne, de felállítására mielőbb szükség van, mert bizonyos intézkedéseket csak sürgősségi rendeletekkel lehet meghozni. Kelemen Hunor újságírói kérdésre elmondta, az előrehozott választások kiírását ‘szinte lehetetlennek’ tartja.
Arra a kérdésre, hogy javasolt-e az államfőnek egy miniszterelnök-jelöltet, a politikus kijelentette: ‘A kollégáim azt mondták, hogy ha elfogadják a javaslatunkat, akkor magamat javaslom kormányfőnek, de ezt különösebben nem részleteztük’ – mondta az RMDSZ elnöke.

A szerkesztő megjegyzése

Iohannis pókerarca meg sem rezdült, és ha megreszdült volna, az se látszott volna. Nyilván arra gondolt, hogy a PSD és az AUR milyen örömmel szavazná meg: éppen ideje, hogy Klaus Werner Iohannis államfő, Eduard Helvig titkosszolgálat-igazgató és Renate Weber, a Nép Ügyvédje mellett magyarként Kelemen Hunor legyen a román kormányfő. És hogy miért áprilisig? Mert addig tudna (végre egyenlő félként) tárgyalni Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel… Persze, ha a kollégák erőltetik… mit tegyünk, Gábriel Bethlenem?

Tárgyalások Johannisszal: a PSD továbbra is az előrehozott választásokra hajt

A Szociáldemokrata Párt (PSD) közölte a Klaus Johannis államfővel folytatott hétfői tárgyaláson, hogy egy “konzisztens” parlamenti többség nélkül nem lehet szó kisebbségi kormányról.

Erről Marcel Ciolacu pártelnök számolt be a Cotroceni-palotában lezajlott találkozó után. A PSD vezetője szerint két lehetőség van a válság feloldására: vagy a kormányalakítást, vagy az előre hozott választásokat támogató parlamenti többség alakul ki.
A szociáldemokraták az előre hozott választásokat tartják kívánatosnak, mert jelenleg nincs esély egy stabil kormányzást biztosító parlamenti többségre – jelentette ki.
Ciolacu ígéretet tett arra, hogy addig is, amíg megoldás születik, a parlament ellátja feladatát, a szociáldemokrata törvényhozók “24 órából 24-et fognak dolgozni”. A energiaárak korlátozására vonatkozó törvénytervezetet már be is nyújtották a házbizottságokhoz – tette hozzá a PSD elnöke.
(agerpres)

Bolojannak könyörög a Krassó-Szörény megyei tanácselnök, hogy vállalja el a miniszterelnökséget

Bolojannak könyörög a Krassó-Szörény megyei tanácselnök, hogy vállalja el a miniszterelnökséget

Romeo Dunca közösségi oldalán írt bejegyzésben esedezik párttársának, a Bihar megyei tanács elnökének, hogy legyen kormányfő. Szerinte Ilie Bolojan helyrehozhatná a hibákat és véget vethetne a krízisnek. Mint írja, a PNL Bihar megyei erős embere “egy jelzőfény a politikai és adminisztratív viharban”.

“Önnel a kormány élén mindent helyrehozhatunk. Bepótoljuk az elvesztegetett időt (…) Nem hiszem, hogy bárki is az ön kinevezése ellen volna. (…) A nép szereti önt, és ön jelenti az utolsó reményt. Állítsuk vissza a szövetséget (a kormánykoalíciót – a szerk. megj.), javítsuk ki a hibákat, hagyjuk Drulát a közlekedési minisztérium élén, mert jó munkát végzett, (…), tartsuk meg az RMDSZ-t, mert 90 óta minden kormányban megvan a megérdemelt helye, és vége lesz a válságnak.
És ne feledkezzünk meg Ludovic Orbanról sem, mert több száz polgármester zárta őt a szívébe. Még ha hibázott is….
Ezt ön megteheti. Ne juttassanak a PSD markába egy kisebbségi kormánnyal. Önnek van esélye arra, hogy helyrehozza a sok disznóságot. Sőt, ez az ön számára szinte kötelező” – írta Dunca.

Koronavírus hétfőn: kétszáz fölött az elhalálozottak száma

Romániában hal meg az EU-ban lakosságarányosan a legtöbb ember koronavírusban

Romániában rosszabb lett a helyzet az elmúlt hét napban, mint Bulgáriában, és ezzel mi lettünk az az uniós ország, amelyben legmagasabb lakosságarányosan a Covid-19 miatt elhalálozások száma.

Az oxfordi kutatócsapat által kifejlesztett rendszer azt mutatja, hogy a múlt héten Románia elhalálozásban megelőzte Bulgáriát, amely azelőtt hosszú időn keresztül a legrosszabbul állt Európában, és globálisan is csak Grenada meg a Bahama-szigetek előzték meg.

Az átoltottság tekintetében is nagyon rosszul áll az ország. Az Unióban 63,6 százalékos az átoltottsági arány a lakosságban, Romániában 28,9%, Grenada és a Bahamák nem véletlenül szerepelnek nagyon rosszul, náluk is csak 23,3% illetve 25,2% az átoltottság.