Orbán vagy Európa

Posted by

Kósa-Somogyi László

>Sokat tűnődtem, hogy Márki-Zay, vagy Dobrev? Még nem döntöttem el. Ha a DK, Gyurcsány, Dobrev, valóban megverni akarja Orbánt, akkor Márki-Zay jobb jelölt volna. Egy gesztus volna a valószínüleg kis létszámú, de létező kipcsakokból kiábrándultak, és a bizonytalanok felé. A DK-nak tök mindegy, a Jobbiknak is, mert akkora frakciója lesz, amekkora sem a PM, sem Momentumnak, sem az LMP-nek együtt sem. Márki-Zaynak igazán frakciója sincs. Nem volna rossz jelölt Márki-Zay. Csak már elzajongta. Annyira érződik, rajta, hogy tulajdonképpen nincs mit mondania, – azon túl, hogy miniszterelnök szeretne lenni. A politikai világlátása kissé kocsmai (irodalmi kávéház) szintű, hogy ezért vannak a napi bocsánat kérések, amelyek színesítik ugyan az előválasztást, csak kissé nevetségessé teszik, hogy Ő volna a leendő államférfi?
Ezek után amiket mond? Egy biztosítási ügynök maximum a kommunikációs képessége. Szónoklattanból pedig megbukott volna. A kampánya ostoba, agresszív, semmitmondó, konkrétumok nélküli, erősen ‘habonyárpádos,’ vagyis fideszes jellemzőkkel teli. Mégis, taktikai okokból lehet, hogy jobb jelölt volna…
Azért gondolkodom, mert akárhogyan lesz is, az ellenzék veresége, győzelme, – szerintem az előbbi a valószínűbb – de akárki nyerjen, vagy veszítsen, 1-3%-on fog múlani, hogy Orbán, vagy Európa. Számomra a cél valóban Orbán leverése. Az a gondom, hogy Márki-Zay annyi elutasítottságot szedett össze péntek óta a DK szavazóinál, baloldali szavazóknál, hogy ha nyerne, nem tud még annyit sem hozni, mint ahányan Dobrevet élből elutasítják. Dobrevnek pedig valóban van elutasítottsága.
Másik kérdés, hogy az elutasítottság kezelésére van fél év, és ez azért kommunikációval jelentősen orvosolható, és Dobrevnek nagyon nagy a támogatottsága is. Tehát Dobrev jobb jelölt. Jó volna Márki-Zay, mert a DK akkor is tudná mogyorózni, ha nem Dobrev a miniszterelnök. Megvárom a jelölti vitát, utána döntök. Csak az alapján dönteni… Dobrev biztosan nyer. Leveri. Agyban nincs a közelében sem Márki-Zay, Dobrevnek, ez már az első fordulóban kiderült. Tulajdonképpen, ha az ember értékesnek véli a szavazatát, akkor ez egy nagyon nehéz kérdés. Márki-Zay alternatívát jelent, ez biztos. De sokan elutasítják. Dobrevet is sokan utasítják el, de nagy a támogatottsága.
Orbán legyőzéséhez minimum 2.400.000 szavazat kell alacsony választási részvétel mellett. Magasabbnál 3.000.000. Nem tudom ki tud elhívni ennyi polgárt szavazni? Valószínüleg egyik sem. Az elutasítottságuk mindenképpen nagy lesz.
A KÉTFARKÚ KUTYA PÁRT parlamentbe jut, és Orbán nyer. Nem volna jó. Érdekes probléma. Lehet, hogy Márki-Zay mégis jobb jelölt Dobrevnél. A hazaárulózást nem felejtem el neki, tehát nálam van eleve elutasítottsága. A női nemre tett ostoba, és butaság közhelyszerű megjegyzése miatt is, de azt betudom aggkori elmegyengeségnek. De szerintem ő sem fog nyerni – tehát akkor mégis Dobrev? De Ő sem tuti, hogy nyerne… Baromira nem tudom. Orbán, vagy Európa? – ennyi
a lényeg. Szavazni kell! De még mindig inkább Dobrev…
Csak elgondolkodtató…