MZP 2018-as hódmezővásárhelyi kampányáról

Posted by
Cskádár Péter
>2018-ban időközi polgármesteri választás volt Hódmezővásárhelyen. Ennek az volt az oka, hogy a rendes választást megnyert rendes polgi rendesen meghalt. Valójában nem Almási István irányította a várost, hanem Lázár János. Mindennek úgy kellett történnie, ahogy „a mi Janónk” akarta. A város közgyűlései csak akkor kezdődhettek el, ha ő megérkezett. De nemcsak a közgyűlések. Lázár gyermeke a helyi zeneiskolába járt zongorázni, és a szokásos évi nyilvános záróvizsgán az ő csemetéje is szerepelt. A hangverseny azonban a meghirdetettnél sokkal később kezdődött, mert az uraság késett. A kicsik meg nem értették, hogy miért kell várni. Én akkor még nem voltam beavatva, így én sem.
Hódmezővásárhely egykor az agrárszocialista mozgalom fellegvára volt, Szántó-Kovács János neve sokaknak ismerős lehet – azoknak, akik jókor jártak iskolába. A később születettek meg dr. Rapcsák Andrásra emlékezhetnek. Ő volt a rendszerváltás után a város polgármestere, aki leginkább arról volt országszerte híres, hogy a térfogata miatt ki kellett venni egy ülést a parlament alsóházi termében, hogy elférjen benne. Rapcsákról a halála után szobrot mintáztak, és a Szántó-Kovács János utca egyik felét átkeresztelték az ő nevére. A kétezres évekre lényegében elsorvadt a baloldal a városban, noha a képviselő testületbe az MSZP-s butácska tanító nénin, Kis Andreán kívül a kommunista Havranek Ferenc is bekerült. 2014-ben már annyira siralmas volt a helyzet, hogy a már említett pedagógus szórólapja akár a Hócipőben is megjelenhetett volna, a DK Makóról hozatott jelöltet, aki még a kortesbeszédét is Makón ívelte, az LMP pedig arra kérlelte a város népét, hogy mondják meg demokratikusan, ki legyen az ő jelöltjük, mert az LMP-nek gőze nincs a csaknem 50 ezer lakosú városról.
Na ebbe a vákuumba robbant bele MZP, a megyei Jobbik által pénzelt jelölt. MZP a megválasztása után többször is beszélt arról, hogy az ő legfőbb harcostársa Sneider Tamás, a Jobbik akkori elnöke, akit jogerősen ítéltek el, mert egy roma férfit rugdosott. MZP azt is hirdette, hogy az akkor már betiltott Magyar Gárdát, tehát egy magán erőszakszervezetet újjá kéne szervezni, de persze úgy, hogy abban zsidók és cigányok is részt vegyenek. Mivel az úgynevezett ellenzéknek nem voltak ütőképes emberei, ráadásul MZP önkormányzati posztokat, többek között jól fizető alpolgármesteri pozíciókat ígért nekik, ha nyer, az un. ellenzék MZP mellé állt.
Az időközi választás kampánya kétféle volt. A Fideszé valami elképesztően primitív, a múlt század húszas éveire jellemző, szennycsatorna sajtó színvonalán működött, MZP kampánya viszont elegáns, időnként humoros, optimizmust sugárzó, patrióta kampány volt. MZP mellett egyébként a Jobbik megyei elnöke kivételével az un. ellenzéki pártok részéről nyilvánosan senki nem jelent meg, a két figura például a helyi TESCO előtt beszélgetett az emberekkel. Egy ilyen alkalommal találkoztam MZP-vel, ami elég érdekes volt. MZP mosolygott, nyújtotta a kezét, én meg nem utasítottam el. Viszont a Jobbik-elnök pofáján olyan undor ült ki egy zsidó láttán, hogy gondoltam, neki én nyújtok kezet, és kuncogtam magamban, ahogy kelletlenül elfogadta.
Hódmezővásárhelyi ismerőseim megkérdezték, hogy mit tegyenek. Azt tanácsoltam nekik, hogy szavazzanak MZP-re. Ha másért nem is, emiatt győzött MZP. A 2019-es választás alkalmából már nem javasoltam ezt. Sőt, az első győzelmi beszéde után sem. Tévedtem, kellett hozzá pár nap, hogy felismerjem. Ha kérdeztek volna, azt mondtam volna, maradjanak otthon. MZP ugyan nem rossz városvezető, de demokrata számára politikailag vállalhatatlan ez az ember, akiről igazi versenyhelyzetben egyre inkább kiderül, hogy semmivel sem gátlástalanabb, mint akik ellen harcol. Jelzem, Sneidert sem tagadta meg soha. Hiszen a nézeteik azonosak.
Facebook hozzászólás