És ha DK lesz a miniszterelnök?

Posted by

Zöldi László
>Akadnak ismerőseim, akik azt kérték számon, miért nem írok az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekről. Két okom is van rá. Az egyik, hogy a Médianapló szakmai rovat, és nem dolgom a politikai elemzés. A másik pedig, hogy ha mégis írnék Dobrev Kláráról és Márki-Zay Péterről, akkor csak a médiaszemléletüket elemezhetném. Erről azonban olyan véleményem van, hogy ezen a héten, a jelöltválasztás második fordulójában inkább nem jellemzem őket. Van viszont valaki, aki figyelemre méltó elemzést jelentetett meg róluk.

Haraszti Miklós tegnap jegyzetet adott közre a 444.hu-n. Az SZDSZ hajdani médiapolitikusa ezt a címet adta publicisztikájának: Másnap, ha Dobrev győz. A jövő tavaszi választás felől nézte az idei fejleményeket. Karácsony Gergely ugyebár kizárta magát az ellenzéki csúcspolitikus-választásból, a verseny kétszemélyesre szűkült, egy baloldali és egy jobboldali politikus szeretné megdönteni az Orbán-rendszert. A címmel magyarázható, hogy a szerző Márki-Zayt ritkábban említette, noha az a benyomásom, hogy nem a szíve csücske. Dobrev esélyei felől gondolta végig a helyzetet.

Arra a következtetésre jutott, hogy az immár másfél évtizedre visszanyúló karaktergyilkosság megtette a magáét. Ráadásul Gyurcsány Ferenc szerinte „átható jelenléte” lehetetlenné teszi, hogy a máskülönben „tehetséges” Dobrev Klára, a DK-s pártrövidítés névadója a kormányrúdhoz állhasson. A Karácsony-árvákat képes ugyan megszólítani, de az Orbán-kormány tevékenységét gyanakodva figyelő, a jelenlegi miniszterelnök hatalomgyakorlásából kiábrándult konzervatív választópolgárok szavazatait aligha képes megszerezni.

Azt már én fűzöm hozzá, hogy felrémlik egy Márki-Zaytól származó mondat, miszerint „Dobrev Klárának sikerült az, ami Orbán Viktornak nem: eltüntette a közéletből Gyurcsány Ferencet.” (Facebook.com, 2019. május 27.) Ezzel érdemes volna most szembesíteni a hódmezővásárhelyi polgármestert. Egyébként a bejegyzésem utáni összeállításból kibontakozik Haraszti Miklós okfejtése. A Dobrev-győzelem esetén elképzeli a magyar országgyűlés erőviszonyait. Érdekes eszmefuttatás, van azonban egy változata, melyet nem gondolt tovább.

Tegnap este, az ATV stúdiójában Kunhalmi Ágnes szocialista politikus elkottyantotta: „Az MSZP-nek nagyon erős frakciója lesz. A szövetségeseinkkel együtt bent leszünk a parlamentben.” Ez nem a választási győzelem beharangozása. Számomra az csendül ki belőle, hogy ha úgy alakul a helyzet, akkor bizony az ellenzéki politikusok jó pénzért érzik majd rosszul magukat az országgyűlésben. A DK például mint a parlamenti ellenzék legerősebb pártja.

Tíz mondat Haraszti Miklóstól (444.hu, 2021. október 11.)

A legszervezettebb /ellenzéki/ pártok vezetői most őszi vadlibaként, csapatostul húznak Gyurcsány pólusa felé.
Tömörödik az establishment a plebs ellenében.
Gyurcsány továbbra is átható jelenléte.
/A kormánypárti propaganda-hadjáratról/ Dobrev Klára 24 órás Gyurcsány-show közepette fogja hajtogatni, hogy Gyurcsánnyal már senki nem törődik.
Olyan országban kell majd érvelnünk, amelyben Dobrev Klára a miniszterelnök, Gyurcsányé a legerősebb párt a koalícióban, Gyurcsány a frakció vezetője, és minden parlamenti aktusban az ő szava a legfontosabb.
/A Gyurcsány-házaspárról/ Már volt korszakuk.
/Az Orbán-Gyurcsány párviadalról/ Egy örök visszavágó újabb fordulóját játsszuk le?
/Márki-Zay Péter érkezéséről/ Bekapcsolódhat-e végre a civil világ a demokrácia újjáépítésébe?
Magára ismerhet-e végre a vidék is a fővárosi hatalomban?
Dobrev végső győzelme … újabb négy év Orbánt hozhat.

Médianapló, 2021. október 12.