Dávid parittyája

Posted by
Krémer Balázs
>Egy újabb szempont Márki-Zay mellett. Akkor is, ha az a parittya még nem egészen kiforrott eszköz a kezében. 2016-ban írtam egy cikket az ÉS-be (április 22), Ha volna parittya… címmel. Nem szoktam magamat idézgetni, de, most engedjétek meg, hogy kivételt tegyek:
“Manapság, a válság után különös tudományos érdeklődés tapasztalható az innovációk iránt, amely érdeklődés elsősorban a leszálló ágon levő, reménytelenül a veszett fejsze nyelét keresgélő magatartásokkal szemben a minőségileg újat hozó elemeket, a válságot okozó keretekből és sémákból való kitörés lehetőségeit kutatja. Ebben az igyekezetben nagyon gyakran idézik Dávid és Góliát tantörténetét. Az innovációs irodalomban Dávid győzelme egyáltalán nem meglepő, majdhogynem szükségszerű: Góliátnak esélye sem volt. Hogy mégis a hősiesség bibliai története kerekedett belőle, az bizonyos sémáknak tudható be.
Az akkori párviadalok szokásrendje az volt, hogy nehézfegyverzetbe öltözött behemót fegyveresek, döntően fizikai erejükre építve közelharcot vívtak egymással. Dávid egyáltalán nem szállt bele ebbe a sémába. A közel-keleti pásztorok, köztük Dávid annyira ügyesen kezelte a parittyát, hogy azzal még az oroszlánokat is képesek voltak leteríteni, és a parittya hatékonyságát tovább javította az, hogy a párviadal színhelyén különösen nagy sűrűségű, puskagolyó hatású kövek voltak találhatók. Góliát nem is tudta, honnan záporoznak rá a parittyakövek, fegyvereivel nemhogy bántani, de elérni sem tudta Dávidot. Dávid az eszével volt hős, azzal, hogy olyan eszközöket, technikát és harcmodort talált meg, amellyel szemben Góliátnak semmi esélye nem volt.
Valószínű, hogy Dávid történetét alaposabban kellene tanulmányoznia a hazai demokratikus ellenzéknek. Nem Orbán-Góliáttal birokra kelni képes ellenfelet kellene castingolni arra, hogy az Orbán-Góliát által kitalált és kiművelt harcmodorban felvegye a versenyt – mert ott olyan hatalmas Orbán-Góliát előnye, hogy ebben a sémában semmi esélye nem lenne vele szemben semmilyen vetélytársnak. “