A MÁV Szimfonikusok világutazása zenével

Posted by

A MÁV Szimfonikus Zenekar és Miroszlav Kultisev a Zeneakadémián

Fenyő Gábor
Október 14-én Miroszlav Kultisev, a 2021. évi Classic Piano Nemzetközi Zongoraverseny győztese tart koncertet a Zeneakadémián. Műsorán az ismertebb művek mellett egy kortárs mű magyarországi bemutatójára, ez Alexey Shor (Alekszej Sor) Travel Book című zongoraversenye. A Liszt-év alkalmából elhangzik az Első Mefisztó-keringő, továbbá Richard Strauss két nagyon kedvelt műve, a Till Eulenspiegel vidám csínyjei és a Halál és megdicsőülés. A MÁV Szimfonikusokat Conrad van Alphen vezényli.

A hangverseny világutazással ér fel. Ha csak a vendégművészeket tekintjük: a zongoraszólista Miroszlav Kultisev a 2021. évi Classic Piano Nemzetközi Zongoraverseny győztese, kimagasló teljesítményének díjaként húsz országban vendégszerepelhet a következő időszakban. Ez alkalomból lép fel együtta MÁV Szimfonikusokkal.

A karmester, Conrad van Alphen Pretoriában, a Dél-Afrikai Köztársaságban született. Tanulmányait Hollandiában végezte. Pályafutását zenekari bőgősként kezdte, majd vezénylést tanult és hamarosan sikeres karmester lett. Az ezredforduló táján megalapította a Sinfonia Rotterdam zenekart, amelynek azóta is zeneigazgatója. A zenekarral vendégszerepelt Oroszországban, Mexikóban, Brazíliában, Kolumbiában és Chilében. Emellett szoros kapcsolatban van az orosz zenei élettel is, rendszeresen fellép Szentpéterváron, valamint tagja a Moszkvai Filharmóniai Társaságnak, és több nemzetközi lemezcég készített vele hangfelvételeket. Koncertjein sok neves szólista szerepelt, többek között Janine Jansen (hegedű) és Mihail Pletnyev (zongora).

A művekről:

Liszt Ferenc az Első Mefisztó-keringőt Nikolaus Lenau irodalmi műve hatására komponálta, és teljes mértékben a weimari Liszt stílusát viseli magán.

Alexey Shor zeneszerző Kijevben született, onnan Izraelbe, majd az Egyesült Államokba költözött, közben szoros kapcsolatban állt a Máltai Filharmonikus Zenekarral és Örményország zenekaraival is. Travel Notebook (Útinapló) című zongoraversenye hat különböző városban szerzett emlékeit, benyomásait, érzéseit mondja el a zene nyelvén, sokszínűen, változatosan.

Richard Strauss Till Eulenspiegelről szóló „kópé története” Németalföldön játszódik, a Zarathustra Nietzschét, a nagy német filozófust idézi, maga a próféta és vallásalapító (Zarathustra) viszont az ókori Perzsiában, a mai Irán keleti részén élt. Zenéje tonális, a romantika harmónia- és hangszínvilágát hozza vissza. Külön figyelemre méltó a szólózongora, amelynek virtuóz szólama Griegre és Rahmanyinovra emlékeztet. Befejezésként a Halál és megdicsőülés című gyönyörű, drámai szimfonikus költeményét hallhatjuk a Zeneakadémia nagytermében.

Címkép: Miroslav Kultisev zongoraművész