Miért szavazzon Dobrev Klára MZP-re?

Posted by
Ungváry Krisztián
>Ha Dobrev Klára lennék és hatalomra szeretnék jutni, biztos Márki-Zay Péterre szavaznék.
Sajnos sokan nem értik az előválasztás igazi tétjét. Ez nem arról szól, hogy az ellenzék győzelme esetén kié lesz a politikai hatalom. Ez a kérdés ugyanis gyakorlatilag már az előválasztás első fordulójával eldőlt: azé a párté, amelyik a legnagyobb frakciót adja és amely emellett a legkönnyebben talál közös nevezőt a többi leendő kormánypárti frakciók többségével. Ez pedig a DK a szocik és (furcsa módon) a Jobbik lesz. Ezzel szemben Márki-Zaynak még csak frakciója sem lesz, hiába kerülhetne a miniszterelnöki székbe – jó eséllyel legfeljebb a Momentum támogatja majd.
Az előválasztás valójában nem szól másról mint arról, hogy az ellenzék többségét adó baloldali szavazók kívánnak-e valamilyen politikai ajánlatot tenni azoknak, akiket volt fideszesként kell meggyőzniük és megnyerniük. Csak baloldali szavazatokkal sem 2010-ben, sem 2014-ben, sem 2018-ban nem lehetett választást nyerni. Ráadásul a mostani előnytelen és torz választási rendszerben az ellenzék csak akkor nyerhet, ha tömegesen vonz be jobboldali szavazókat is. Több mint biztosra kellene mennie, hiszen sejtheti, hogy Orbán Viktor minden választási csalást, ami csak lehetséges lesz, be fog vetni, hiszen konkrétan saját és családja egzisztenciája, sőt szabadsága lehet a tét.
Jobboldali szavazók megszólítása viszon nem fog menni baloldali jelölttel. Magam is úgy gondolom, hogy Dobrev Klára felkészült és okos politikus – bár politikája és személye egy “külön világ” – hogy udvariasan fejezzem ki magam. Hiába gondolják azonban sokan őt az okosabbnak és felkészültebbnek, mindez mit sem ér ha azok nincsenek megszólítva, akik sem a Fideszből, sem a Gyurcsány-kormányból nem kérnek.
Teljesen mindegy, hogy mit gondolunk Márki-Zay egyes kijelentéseiről, gyermeknevelési elveiről, stb. stb. Még ha nyerne, akkor sem biztos hogy ő lesz a miniszterelnök hosszú távon, de ha ő is lenne, akkor sem áll majd módjában azokat az elképzeléseit végrehajtani, amelyhez nem szerzi meg a baloldali pártok támogatását.
A DK törzsszavazóinak ez nyilván érzelmi kérdés és majd le fognak szavazni a fideszes trollokkal karöltve Dobrev Klárára. Lelkük rajta, ha a Fidesz hasznos idiótáiként épp ők akadályozzák meg Dobrev Klára politikai hatalomra jutását. Azok azonban, akiknek az ő politikája tényleg fontos, ha kicsit is józanul mérlegelnek, nem tehetnek mást mint MZP-re szavaznak.
Hozzáteszem: én nem örülök ennek. Nem tölt el örömmel, hogy az óbaloldal még most is ennyi szavazatot kapott. De inkább élek ezzel együtt, mint a NER aljasságai közepette.