Két gondolat az előválasztásról

Posted by
Somogyi Zoltán
>Azzal, hogy az ellenzék jelöltje előválasztáson szerzi meg a miniszterelnök-jelöltséget, informálisan tovább alakul a közjogi rendszer. Bár nem változott ezzel kapcsolatban korábban a választási törvény és még mindig a parlament választ miniszterelnököt, de már Orbán Viktor is a prezidenciális kormányzás felé tolta el a kétharmados parlamenti többségét, azaz ő utasít lefele és nem őt utasítják az Országházból felfele. Ezt erősíti egy másik aspektusból a most zajló folyamat: a nép választja ki a miniszterelnök-jelöltjét, azaz személyében jóval nagyobb legitimációt kap a kormányzásra, mintha politikusok jelölték volna. Esetleges későbbi leváltásához újabb miniszterelnök-jelölő választást kell majd tartani, azaz a parlamenti képviselők kiadják a kezükből ezt a jogukat, gyengítik vele a parlamentet és erősítik a prezidenciális rendszer felé történő elmozdulást.
Nem mindegy ilyen esetben, hogy ki ehhez a jó jelölt. Ott, ahol – többek között – az egyik oldalon Demszky Gábor, Oszkó Péter és Ádám Zoltán áll, a másik oldalon Magyar Bálint, Király Júlia és Ungváry Krisztián, ott nem kérdés, hogy mindkét jelölt kiváló.
*
Innentől egyetlen dolgot érdemes mérlegelni a szavazás előtt: 2022-ben melyik jelöltnek van nagyobb esélye nyerni Orbán Viktorral szemben. Ez persze nem zárja ki, hogy Orbán Viktor esetleg mindkettőt megverné, vagy éppen mindkettőtől kikapna jövő tavasszal, mert akkor olyan lesz a politikai helyzet. A két szereplő közötti választást arra a vékony mezsgyére kell megadni, ahol az egyik nyerhet, a másik veszíthet.
Aki sikeresen szeretne választani, javaslom, ezen az egyen gondolkozzon el, mielőtt leadja a szavazatát. Könnyen lehet, hogy nem az lesz a kedvesebb politikusa, akire ez ráillik, de a siker néha attól függ, mennyire tud az ember hideg fejjel dönteni.