Beszéd a Madách téri demonstráción

Posted by
Király Júlia
“Jó napot kívánok, Király Júlia vagyok, közgazdász, tanár. Nem szoktam politikai gyűléseken felszólalni. Nemcsak, hogy nem szoktam – még soha nem tettem. Köszönet az előválasztást összehozó pártoknak, a szervezőknek, hogy baráti körben, tanítványi körben a létező legjobb értelemben újra „politizálunk”, vitatkozunk, és én legnagyobb meglepetésemre most itt állok Önök előtt.
Ismerőseim barátaim – akik többnyire Karácsony vagy Dobrev szavazók – általában megdöbbennek, amikor megtudják, hogy az első fordulóban Márki Zayra szavaztam. „Te? arra a jobboldalira?”
Igen, néhány hónapja még én se tudtam sokkal többet Péterről. Fiatal barátaim azonban egyre többet beszéltek róla: „Tanárnő, ha arra az emberre kíváncsi, aki le tudja győzni Orbánt, figyeljen MZP-re!”.
Megnéztem a Partizánon a vele készült életút interjút. Aztán megnéztem a teljes vágatlan verziót is. Gulyás Mártont nem nagyon lehet jobboldali elfogultsággal vádolni, de kiváló kérdező, mert érdekli riportalanya, és „mindent kihoz belőle”. Egy rokonszenves ember ült vele szemben. Péter nem csak állta a sarat, de beleállt minden kemény kérdésbe, érvelt, vitázott, határozott volt mégsem agresszív. Elkezdtem követni. Na nem „úgy”, nem Pegazussal. Megnéztem sok interjúját, felszólalásait, vitáit.
Láttam egy embert, akinek határozott tudása van arról, hogy milyen ez az ország és milyen lehetne ez az ország. Egy embert, aki érti a számokat és az összefüggéseket. Aki a szédült ígéretcunami ellen mindig figyelmeztet: „üres kasszát fogunk átvenni”. Aki kész az ellenzék közös programját felvállalni, aki kész a baloldali értékeket is figyelembe venni, saját gondolkodásába beépíteni, aki együtt tud működni Karácsony Gergellyel. Aki – miként Karácsony Gergely – mérsékelten radikális, de aki tudja, hogy ezt a mai rendszert le kell bontani. Törvényesen és jogszerűen. Aki ezért még az ingadozó fideszeseket is maga mellé tudja állítani. Hódmezővásárhelyen ez már egyszer sikerült neki. Láttam egy embert, aki egyre inkább meggyőzött, hogy képes legyőzni Orbán Viktort.
Egyáltalán nem mindennel értek egyet, amit Péter mond, de látom, tudom, hogy őszintén mondja, hogy nem cinikus, nem taktikázik. A baloldali szavazókat talán megriaszthatja néhány nyilatkozata, de én már megtapasztaltam, hogy minden különbség ellenére Péterrel lehet párbeszédet folytatni, merti nyitott mindenki véleményére, és nem egy elefántcsonttoronyba zárkózva fogja irányítani ezt az országot.
„Jaj ne már, párt nélkül hogyan tudna bármit megvalósítani?” Ennek az országnak az elmúlt harminc évben szerintem a legkiválóbb miniszterelnöke pártonkívüli volt. Bajnai Gordonnak hívták. Rendkívüli, válságos időben vállalta a feladatot és az akkori kormányzó párt végül is mögé állt. Mert rendkívüli, válságos időkben – és ezt a saját szakmámból tudom – kellenek a nem-konvencionális, nem szokványos megoldások. Márki-Zay Péter nem szokványos megoldás válságos helyzetben. Ezért kérem Önöket, hogy szavazzanak, MZP-re. És kérem az ellenzéki pártokat, hogyha ő lesz a közös jelölt, és ő lesz a miniszterelnök – mert hiszem, hogy lesz – akkor álljanak mögé. És akkor Magyarország olyan hely lesz, ahol jó élni.”