Megjelent egy karizmatikus figura

Posted by
Hirschler Richárd
>Petőcz György intelmei a “haladó értelmiség” néhány reprezentánsához: “Ne {szídalmazzátok] Márki-Zayt! Olvasom az általam tisztelt, több esetben kifejezetten szeretett emberektől, hogy Márki-Zay „tökéletesen alkalmatlan”, „hiányos képességű”, „jobboldali populsita”, „politikai kalandor”, „politikai analfabéta”, „gyalázkodó”. Azt hiszem, könnyen beláthatjuk, hogy ezek a kifejezések és állítások a pillanat csalódásai és indulatai által diktált butaságok. Semmi nem támasztja alá az ilyen túltengéseket, hacsak nem egy karizmatikus figura valóban váratlanul gyors felfutásától való félelem.
De hát erre vártunk! Hogy végre legyen, megjelenjen az ellenzéki oldalon is egy karizmatikus figura, akivel szót érthetünk, akire számíthatunk, aki képes a valamikori Gyurcsány teljesítményét újraértelmezve sikeresen felvenni a harcot azzal, akivel fel kell venni. Félünk a karizmatikus figuráktól?
Nem félünk, de ódzkodunk. Okunk van rá. Viszont, el kell fogadnunk, hogy megjelent.
Végre! Tisztelt és szeretett értelmiségi barátaim, ne kövessétek el azt a hibát, hogy megalkotjátok saját ellenségeteket.
Tisztában vagytok Magyarország évszázados borzalmával, átkával, a vidék és Budapest dichotómiájával?
Zoli, Tamás, Timi, és mások, tudjátok ti, hogy milyen fegyver és előny birtokában vagytok, és átgondolatlan, alátámasztást nélkülöző, elhamarkodott kijelentéseitek milyen félelmetesek egy brancson kívülről érkező, esetleg külföldről hazatérő, vagy éppen vidéki – nem budapesti – számára?
Odavágtok egy ostoba jelzőt, és ő azt gondolja, törvényszerűen azt gondolja, hogy szembe találta magát a megmondóknak, a budapesti értelmiségnek, a szabadkőműveseknek, a gettónak, a fene tudja minek az elutasításával. Miközben már régóta nincsenek „megmondók”, ártalmatlan idősek klubja a szabadkőművesek, valójában soha nem létezett „lipócia”, és csak ti voltatok, magatok is otthonról írogató, magányos szerencsétlenek.
Most nem elidegeníteni kell, hanem összefogni.
Viszonylag vicces, hogy a jobbikosokkal szemben kevesebb ellenérzést tápláltok, mint egy újonnan felfutó, saját városában szeretett és bizonyító, egyértelműen NER-ellenzéki politikussal szemben. Ne féljetek az erőtől. Karácsonyból az erőt hiányolták az emberek. Ne idegenítsétek el magatoktól ezt az erőt, hanem használjuk ki Orbán borzalmas, pusztító rendszere ellen”.