Kurz lemondása: több százan ünnepeltek, az ellenzék viszont csalódott 

Posted by

Keleti Andrea
Euronews

Több százan ünnepelték Bécs utcáin Sebastian Kurz lemondását, ami nem jelent kormányválságot. A Zöldek üdvözölték a lépést és maradnak a koalícióban, az ellenzéki liberálisok pedig kivárnak.

„Sebastian Kurz szövetségi kancellár lemondása helyes lépés volt, fontos lépés azért, hogy Ausztriát felelős kormány együttműködésben irányíthassa a jövőben” – jelentette ki a Zöld párti osztrák alkancellár Werner Kogler.
Tudomásul vesszük a lépést, amit megkésettnek tartunk, de fel kell tennünk a kérdést, hogy vajon elegendő- mondta Beate Meinl-Reisinger, a NEOS – Az Új Ausztria és Liberális Fórum elnöke. A 35 éves Kurz javasolta az osztrák elnöknek, hogy Alexander Schallenberg külügyminiszter legyen kancellár. Bár hűséges Kurzhoz, Schallenberg inkább diplomáciai, mint pártpolitikai háttérrel rendelkezik. Kurz maga is kulcsfontosságú politikai pozícióban marad: a konzervatív Osztrák Néppárt parlamenti csoportjának vezetője lesz, s mint ilyen megőrizheti a mentelmi jogát, hacsak nem kezdeményezi saját maga ennek felfüggesztését.

“Voltak házkutatások és voltak lefoglalások is, amiket meg kell szakítanunk abban a pillanatban, amint Kurz a parlament tagja lesz. – erről már Heinz Mayer alkotmányjogász beszélt. Ez azt jelenti, hogy ezeket nem lehet értékelni, ellene eljárást nem lehet folytatni, csak a többi személy ellen, és a vizsgálóbizottság előtti hamis tanúzás miatt indított eljárást is le kell állítani. ”

Kurz kitart amellett, hogy az ellene felhozott vádak hamisak, s mint fogalmazott, mélyen mag van győződve arról, hogy tisztázni tudja magát.

Címkép: Emberek ünnepelnek a szövetségi kancellária előtt Bécsben, 2021. október 9 -én, szombaton .(Lisa Leutner/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved)