Amikor egy papírból kivágott Karácsony, és a balfék haver beleesik a csatornanyílásba

Posted by

Arató András

>Október tizedike, vasárnap reggel, esik az eső, kitűnő alkalom egy kis lassításra, megnézek néhány filmecskét az olasz nyelv hétköznapi finomságairól, beszédfordulatokról étteremben, supermercatókban, válasz-variációkat a „grazie” viszonzásáról.
De nem! Megtörténik a nyugalom megzavarása. Hiába fizetek egy méltányos összeget a Youtube-nak a reklámmentes használatért, mégis bekövetkezik a betörés a szférámba. Mielőtt elmerülhetnék a „prego, di niente, non c’è di che, figurati” és a többi fordulatban, betüremkedik egy végtelenül primitív, ordenáré filmecske, egy „filmetto”, felidézve egy már a hatvanas években elavult animációs technikát, elvárva tőlem a társadalmi minimumot, nem bedőlni a Gyurcsány show-nak;; egy papírból kivágott Karácsony, a balfék haver állóalakja beleesik a csatornanyílásba – valaki fedetlenül hagyta -, de nem baj, az Ördögnek van kalapja, amiből elővarázsolja Márky-Zay fotóját (mellalak), Dobrev mellé varázsolja egy ócska képkeretbe, majd summázza az egészet a közérthetőség oltárán áldozva: mindegy, ki van a kirakatban, ne dőljünk be a Gyurcsány show-nak. A szöveget Kőszegi Ákos azelőtt színész juttatja el a fülembe. (Az ő hangja máskor arra biztat a párt televíziójában, hogy ne csináljak szombatra programot, hiszen Mezőkövesd – Gyirmót rangadó lesz, vagy aranylábú fiaink éppen az albánok ellen vívják élet-halál harcukat).
És milyen igaza van! Mindegy, ki kerül elő a kalapból, csak már legyen vége az Orbán show-nak, tűnjenek végre el! Aztán mondhatjuk, grazie – di niente.
Címkép: Egy képkocka a Facebook hírdetésből