Szappanopera

Posted by
Kaltenbach Jenő
>Közeledünk az előválasztás vége felé. Az eddigiek làtszòlag bővelkedtek fordulatokban, meglepetésekben, személyes tragédiának is tekinthető eseményekben. Természetesen engem is sok minden meglepett, de most visszatekintve a közelmùlt eseményeire megint egyszer, legalábbis nekem, beigazolòdni làtszik, hogy a dolgok nem is nagyon alakulhattak volna màsképp. Ami történt az Magyarországlájk.
A nemzeti karakter mindent felülír.
Ez az orszàg, legalábbis politikai gondolkodâsmòdjàt illetően, nem nyugatos. Vannak persze nyugatosok, nem is kevesen, de nem ez a main stream. Nyugatosnak azt a fajta gondolkodást tartom, amelyben nem az érzelem, hanem inkább az értelem dominál. A felvilágosodás, az ész kultusza, a vallási hiedelmek helyett, nagyon is nyugati jelenség, és ùgy tűnik máig nem hòdította meg a keletet teljesen.
Ott is van persze érzelem, amely időnként àt is tör, de nem ez a fő motiváciò. Éppen ezért olyan irracionális érzelmek, mint a szélsőséges nacionalizmus, a csodavàràs, a vezérkuktusz, az individualista helyett a tömegember mentalitás, a racionàlis gondolkodás helyett a hiedelmekben valò hit, errefelé ezek a meghatározò gondolkodásmòdok. És ez nem szűkül le az un. alsòbb, azaz a kevésbé felkészült rétegek gondolkodásmòdjàra.
Mindezt, mint említettem, az előválasztàs aktuális eseményei juttatták az eszembe. Olvasva a reakciòkat arròl az eseménysorròl, ami lázban tart bennünket nem nagyon tudok más következtetésre jutni.
Karàcsony Gergely nem azért bukott el mert nem elég erős karakter, hanem azért mert tùl nyugatos.
Ha Dobrev nem nyer, az nem azért lesz mert ő a kevésbé megfelelő, hanem azért mert őt lehet leginkább körbefonni, a nagyon is “keleties” Fidesz által gondosan felépített negatív hiedelmekkel. Mi mással magyaràzhatò, hogy neki nincs esélye, mert a férje több mint tíz évvel ezelőtt egyszer füllentett, azzal az Orbánnal szemben, aki azòta is folyamatosan, a legszemérmetlenebb mòdon hazudik, csal, lop.
Orbán ellen ide egy népmesei hős kell, egy ellenhiedelem, a mesebeli legkisebb fiù, aki legyőzi a hétfejű sárkányt és övé lesz a királykisasszony és a fele kiràlyság.
Ùgy tűnik sokaknak Márky Zay ez a mesehős, és ezért mindaz a nagyon is racionális ellenérv, amely a nimbuszàt csökkenti, megkérdőjelezi, eltörpül, elenyészik.
Ez Magyarország, két táborral. Mindkettő a maga messiásával, Orbánnal és Màrkyval.
Ha mégis Dobrev győz, akkor van egy harmadik is, amely felülírja a fentieket.