Karácsony Gergely kampányának nekrológja

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva
>Most, hogy Karácsony Gergely – saját kampányának rendkívül ügyetlen kezelése miatt – már nincs versenyben, az előválasztás második fordulójában az ellenzéki szavazóknak egyértelmű választásuk lesz. Orbán Viktorral szemben vagy a határozottan konzervatív nézeteket valló Márki-Zay Pétert, vagy a liberális-szociáldemokrata beállítottságú Dobrev Klárát választják majd jelöltjüknek.

Márki-Zay egyike azoknak a nem elhanyagolható számú magyarországi embereknek, akik szerint a pártok, amelyek tulajdonképpen a modern parlamentáris rendszer alapjai és a demokrácia sarokkövei, világszerte felelősek a korrupcióért és a vesztegetésért. Ennek eredményeként Karácsony ma reggeli visszalépése után Márki-Zaynak egyetlen párt, az utóbbi időben jelentős támogatottságot vesztett eklektikus Momentum hivatalos támogatását sikerült megszereznie.

Dobrev Klára, aki jelenleg az Európai Parlament tagja, a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció és a kis liberális párt támogatását élvezi. Karácsony támogatói a saját, csak papíron létező Párbeszéd, a szintén kis LMP és a zsugorodó MSZP. Ők nem támogatják Márki-Zayt.

A Jobbiknak volt saját jelöltje, Jakab Péter, a második legnagyobb parlamenti reménységgel rendelkező nemzeti konzervatív, korábban szélsőjobboldali párt elnöke, aki az első fordulóban negyedik lett. A párton belüli egyeztetések során a Jobbik és a DK hivatalosan nem tartozott össze, de számos kérdésben egyetértettek. Jakab első reakciója az volt, hogy Dobrev mellé áll, de később a párt vezető politikusai úgy döntöttek, hogy semlegesek maradnak az előválasztáson.

Bizonyos értelemben üdvözlöm ezt a fejleményt, mert a politikai levegő jelentősen kitisztult. Ahogy Tamás Gáspár Miklós Tamás helyesen fogalmazott: “az elmúlt évtizedben nem volt demokratikus politika az országban, most viszont van”. Örült, hogy “a látszólag halottak felébredtek”. Most már csak az a feladat, hogy a választók számára világossá tegyék, mit választanak.

Mielőtt egy későbbi időpontban a Dobrev és Márki-Zay közötti politikai különbségeket elemezném, szeretnék szólni valamit Karácsony Gergely, a budapesti liberálisok nagy reménységének, Karácsony Gergelynek a balul sikerült kampányáról. Ő már két választást is megnyert Budapesten, és csodálatra méltó munkát végzett abban, hogy Budapestet masszív Fidesz-ellenes többségű várossá változtatta. Ezúttal azonban Karácsony alig kampányolt, és a fővároson kívül is gyengén teljesített.

Két nappal ezelőtt Pető Péter, a 24.hu főszerkesztője kiváló elemzést írt Karácsony katasztrofális kampányáról, amely ezekkel a szavakkal kezdődött: “Karácsony Gergely kampányának hete, amely az első forduló után jó pozícióból jutott el odáig, hogy a főpolgármesternek bizonyítania kellett, miért nem mond le, valószínűleg politikatudományi leckeként fog szolgálni” arról, hogyan nem szabad kampányolni.

Miután a második helyen végzett, elvárható lett volna, hogy a jelölt keményen küzdjön az első forduló győztesének, jelen esetben Dobrevnek a legyőzéséért. Ehelyett Karácsony Hódmezővásárhelyre sietett, hogy tárgyaljon azzal, aki hét százalékponttal lemaradva tőle a harmadik helyen végzett. Tárgyalása után sajtótájékoztatót tartott, amelyen “ünnepélyesen bejelentette, hogy a harmadik helyezettet magával azonos pozícióba emeli, így zárva le a kettejük eredményei közötti szakadékot”. Sőt, beleegyezett abba is, hogy a neve Márki-Zayval együtt szerepeljen a szavazólapon. Mint Pető írta, “az amerikai demokraták nyilvánvalóan hülyék voltak, mert Joe Biden és Bernie Sanders közösen is felkerülhetett volna a szavazólapra, és a választók később eldönthették volna, ki legyen Donald Trump kihívója”. Találó hasonlat Karácsony idiótaságához, hogy meghajolt kisebbik riválisa előtt. És ha ez nem lenne elég, a magát baloldali zöldként azonosító Karácsony azt ígérte, hogy miniszterelnökként minden kérdésben konzervatív riválisa jóváhagyását fogja kérni, aki “politikai nézetek tekintetében talán a legtávolabb áll tőle”.

Balavány György, szintén a 24.hu-tól, “ügyetlen piruettnek” ábrázolta Karácsony álláspontjának olykor órák alatt történő csűrését-csavarását, ami csak azt bizonyítja, amit a Fidesz már hónapok óta hangoztat, hogy alkalmatlan, és hogy “szavának annyi súlya van, mint a pillangó fingásának”. Nem jobb, mint Márki-Zay, akit Balavány úgy jellemzett, mint “egy dörzsölt, ravasz, gátlástalan embert, mint egy autókereskedő”. Feltételezem, Balavány tudja, hogy Márki-Zay Kanadában és az Egyesült Államokban a Carquest Products, Inc. autóalkatrész-forgalmazó cégnél dolgozott, és nem autókat, hanem autóalkatrészeket árult. Balavány véleménye szerint, amikor Karácsony visszalépett, azt mondta azoknak, akik az előválasztáson rá szavaztak, hogy “átverte őket, hülyének nézte őket”. Azt is mondta, hogy “az a politikai személyiség, akire szavaztak, Karácsony Gergely, valójában nem létezik”.

Karácsony a Magyar Narancsban sem járt jobban. Itt olyan politikusként jellemezték, aki “annak a magyar közéletben elterjedt masszív tévhitnek akar megfelelni, hogy az a jó, “hiteles” politikus, aki folyamatosan kifejezi undorát a politikától”. Ráadásul tanácsadója azzal hitegette, hogy a győzelem titka “az ország újraegyesítése”, holott “az abszolút vesztes Fekete-Győr Andrástól a győztes Dobrev Klára és Márki-Zayig mindenki más” megértette, hogy az Orbán-ellenes választók “az ország szétverésétől mélyreható következményeket várnak”. A körülményekhez képest ez halálos hiba volt, ami eleve megpecsételte Karácsony sorsát.

Márki-Zay egyik legközelebbi munkatársa Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarország Mozgalom (MMM) egyik alapítója. Ő is, akárcsak Márki-Zay, mélyen vallásos ember, aki 2011-ben kezdte politikai pályafutását Semjén Zsolt Kereszténydemokrata Néppártjának (KDNP) ifjúsági szervezetében, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségben (IKSZ), amelynek aktivistái a rendszer leglelkesebb hívei. Ma posztolta az alábbi üzenetet egy Márki-Zay Péterrel közös fotó kíséretében. “Szólj hozzám, Istenem, mutasd meg magad nekem, hatalmad végtelen, mutasd meg életem értelmét”!

Márki-Zay és sok közeli ismerőse vallásos buzgalommal tekint az Orbán elleni közelgő politikai küzdelemre. Lukácsi például Dávidhoz hasonlította, aki győzedelmeskedhet a filiszteus Góliát felett. Egy biztos: nagyon akar győzni.

2021. október 8.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

Címkép: Tiziano: Dávid és Góliát