Helyszíni benyomások

Posted by
Horváth András
>A helyszínen hallgattam Karácsony bejelentését arról, hogy visszalép az előválasztástól, beáll Márki-Zay Péter mögé, s eddigi támogatóit arra kéri, hogy MZP-re szavazzanak. (Ez nagyon fontos, az LMP és a Jobbik erre nem volt képes.) De nemcsak ennyi történt: a főpolgármester egy gáláns beszédben, a sértődöttség legkisebb jele nélkül magyarázta el döntése okait, s fejtette ki azt, hogy MZP-t alkalmasabbnak tartja arra, hogy Orbán ellenében a balközéptől a jobbközépig terjedő széles szavazótábort szólítson meg. Aztán meghallgattam a két jelölt esti beszélgetését Gulyás Marcival, s most először kezdtem érezni valami olyasmit Karácsonnyal kapcsolatban, amit eddig még soha:
Mintha önálló döntést hozott volna. Mintha ennek a döntésnek az erejéig el tudott volna szakadni attól a közegtől, ami 2017 óta pusztán a saját politikai-üzleti céljai elérése érdekében futtatja őt. Mintha megértette volna az idők szavát, megértette hogy van egy olyan szavazói réteg – Budapesten is nagy számban -, amelyik őt nem, de a jobboldali-konzervatív MZP-t támogatná. S mintha valamilyen nagy súly esett volna le a válláról. Most odaállt egy olyan jobboldali politikustársa mellé, aki kívülről, a civil szférából érkezett a politikába, s aki mögött nincs sem párt, sem pártérdek. Mert megértette, mert megérezte, hogy most van itt az ideje váltani. (Hiába dobta be ma reggel a Horn-Pulai-Böcskei csapat immár a harmadik – eléggé átlátszó, eléggé elfogult, s időzítését tekintve is egyre röhejesebb – kutatási eredményét a választási esélyekről.) Nem lehetett könnyű a döntés, de végre megszületett, remélem, hogy az élet őt igazolja.
S így most már csak ketten maradtak, Márki-Zay Péter és Dobrev Klára. De csak egy maradhat, s neki kell majd győzelemre vezetnie az ellenzéket 2022-ben. Kemény menet lesz a második forduló, de hát ez végre valódi verseny lesz és senki ne feledje: az igazi ellenség a 12 éve regnáló korrupt, a fékek és ellensúlyok rendszerét felszámoló rezsim.
Az én szavazatom természetesen Márki-Zay Péteré, mert én is úgy gondolom, hogy neki több esélye lenne Orbánék ellen.