Géza nem hallgatott senkire, így lett karikaturista, sőt, mémgyártó

Posted by

Garai Szakács László

>Dolgaink fonákja címmel nyílt meg Halász Géza kiállítása a szegedi zsinagóga kiállítóterében. Vicces is, fárasztó is, fárasztóan vicces is, viccesen fárasztó is. Meg elgondolkodtató. Buk István hitközségi elnök rövid köszöntője után Mráz János festőművész nyitotta meg a kiállítást. Kiderült, cseréltek. Ugyanis korábban egy budapesti 2019-es Mráz-kiállításon Halász Géza volt az, aki megnyitotta a tárlatot, így egyértelmű volt, ezt a kiállítást most Mráz János nyitja meg. Megtette. Sőt, beszélgetett is Halásszal, kötetlenül, amit előre megbeszéltek – ezt Mráz mondta, így a megnyitójának a végén, ami, ugye, rögtön interjú lett, ennek köszönhetően. Tehát, Mráz János annak kapcsán vallotta be a tudatos kötetlenséget, hogy megkérdezte barátját, mire gondolt, amikor megcsinálta az Un a Lisa című montázsát.
 Kattinson fönti képünkre, nézze meg Szabó Luca galériáját!

Halász erre csak annyit mondott, „gondolta a fene…”

Majd elkezdett arról beszélni, hogy ő igazából mémeket csinál. Szerinte azért is fontosak a mémek, mert kulturális értékeket, emlékeket őriznek meg. – Ezek a mémek aztán elfajzanak, vagy mondjuk így még tovább élnek, amikor újra felhasználják azokat – mondta Halász, aki arról is beszélt, már a kilencvenes évek elején próbálkozott ilyen mémeket csinálni, igaz, akkor még tényleg rajzolt a számítógéppel. – Még egerem sem volt, a billentyűzettel kellett rajzolni. Nekem nagyon tetszettek. Mindenki le akart róla beszélni, azt mondták, „rajzolj kézzel, Géza,” de én nem hallgattam rájuk. Végül arra jöttem rá, így ezekkel a mémekkel vehetem fel a versenyt azokkal a klasszikus karikaturistákkal, akik az elődeim voltak, illetve akik most is így rajzolnak. Mindegyik képpel akarok valamit mondani, de azt titokban tartom. Találja ki az, aki megnézi a képet, amit készítettem, mit akarhatok kifejezni. A Magyar Nemzet hétvégi mellékletében, a Halász Géza Show-nak a rajzai is cím nélkül jelennek meg pont ezért.

Halász azt is elmondta, a karikatúra kritikai műfaj. A dolgok nevetséges oldalát, a fonákát kell kikeresni, és azt megpróbálni megmutatni. Ezek jellemzően sikerültek is a kiállított képeken, amik között tényleg sok olyan van, amelyiknél kiszalad az „ó, a…”, de van, amin tényleg kezdésből lehet nevetni, másnál meg lehet, hogy éppen fintorog, aki nézi – kritizálva az alkotást.

Az biztos, megéri megnézni a kiállított montázsokat. A képek október 19-éig nézhetők meg a szegedi zsinagóga nyitvatartási idejében hétfő és szombat kivételével 10 órától 16 óráig.

szeged.hu