Baloldali szavazhat jobboldalira?

Posted by
Radnai György
>„Nem látja a fától az erdőt” – szól a mondás, mert nem látja a lényeget a részletektől.
De vajon ma: mi az erdő?
Elöljáróban egyezzünk meg: aki az előválasztáson szavazni fog, aki választ majd egy jelöltet, az nem lesz ellenség, nem lesz utálat és gyűlölet „tárgya”.
Mindannyian (legalább is azok, akik elolvassák ezt a bejegyzést) támogattunk, támogatunk valakit ezen a furcsa, mégis valós, igazi, tétre-menő előválasztáson: volt, akinek a jelöltje már az első fordulóban elvérzett és nem került a második fordulóba; volt, akinek ez a „fekete leves” a mai naptól lett az ebédje. A szavazásunkkal egyrészt és elsősorban azt fejeztük ki: nem kérünk tovább Orbánból, a NER-ből, a közpénzek pofátlan „családi”, maffiaszerű lopásából, a másként gondolkodók meghurcolásából és még sok másból. Másrészt természetesen – indíttatásunkból, gondolkodásunkból adódóan – választottunk magunknak egy miniszterelnök-jelöltet, érveltünk, vitatkoztunk mellette és aztán rászavaztunk.
És amire még nem volt példa korábban: van és lett következménye szavazatunknak, nem füstös és lefüggönyözött szobákban, talán soha meg nem tudott alkuk „eredményeként” lettek jelöltjeink, hanem hatszázezer ember szavazata révén – már hat-hét hónappal a választások előtt.
Mindezt önerőből, mindenfajta állami pénz és erőforrás nélkül, sőt állami ellengőzzel.
Számomra az „ERDŐ” a jövő áprilisi választás: kinek a vezetésével lesz a legnagyobb esély a három és félmillió szavazó megnyerésére! Ez az a kérdés, ami számomra a lényeg. Ha a számodra is, akkor ezen kell elgondolkodnod most és figyelmen kívül hagynod a többi, de most mégsem lényegi kérdést. Erre kell válaszolnod, mielőtt behúzod az ikszet valaki neve mellé.
Most is választhatsz: Dobrev és Márki-Zay között. Választhatsz, ez a lényeg. Te döntesz. Élj vele. Mindkettőjük mellett és ellen vannak érvek, amikre lehet és kell válaszolnod. A válaszod persze sok mindentől függ majd: honnan jöttél; honnan – jobbról vagy balról – nézed a világot; mennyire vagy elkötelezett valamelyik párt iránt; hogyan vélekedsz a kompromisszumról; hiszel-e még bármelyik politikusnak; mennyire látsz esélyt a békés rendszerváltásra …
„A fától az erdőt” – mondta Jack Reacher, a fától az erdőt…