Spanyol ingatlanokba fektetik az Orbán család pénzét

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva
>Orbán Ráhel és Tiborcz István spanyolországi letelepedése nagy port kavart a magyar médiában és Orbán-ellenes körökben a Facebookon. Kiderült ugyanis, hogy Tiborcz cége, a BDPST Hotel Management Zrt. tavaly nyár óta egy négycsillagos szállodát üzemeltet Los Alcázaresben, mintegy 500 kilométerre Marbellától, ahol jelenleg a család él. A cég sajtóközleménye szerint további terjeszkedést terveznek Spanyolországban.

A miniszterelnök lányának kivándorlása még az országos választások közeledtével sem lehetett örvendetes hír Orbán Viktor számára, ahol a Fidesz könnyű győzelme egyáltalán nem garantált. A Tiborcz család költözése a sokat kritizált Európai Unió legnyugatibb sarkába szintén kínos lehetett. Miért nem segíti Tiborcz a közép-európai turizmust, amely az Unió “gazdasági motorja”, kérdezhetnénk.

Hamar kiderült, hogy az egész évben gyönyörű időjárás és a szép strandok mellett Marbella nemzetközi bűnszervezetek központjaként is ismert. Az 1960-as években, Spanyolország gazdasági fellendülése idején történt, hogy a Costa del Sol és fővárosa, Marbella nemcsak turistaparadicsommá, hanem a “szervezett bűnözés déli határává” vált. A Guardian nemrégiben megjelent cikke szerint Costa del Sol több mint 100 olyan bűnszervezetnek ad otthont, amelyek szoros kapcsolatban állnak Dubajjal. Ez az információ természetesen bejárta a magyar internetet, az Orbán-ellenes tömeg szórakoztatására.

Hamarosan a magyar média is megtudta, hogy a Tiborcz által Los Alcázaresben megvásárolt szálloda egykor Juan Antonio Roca, Spanyolország egyik legnagyobb korrupciós perének főszereplője volt. Ő egyike volt annak a 95 embernek, köztük két volt polgármesternek és 15 városi tanácsosnak, akiket azzal vádoltak, hogy részt vettek egy vesztegetési hálózatban. Az 50 év börtönbüntetésre ítélték, kilenc év rács mögött töltött idő után 2019 februárjában szabadult. Emellett 233 millió euró értékű vagyonától is meg kellett válnia. A Tiborcz által megvásárolt szálloda a spanyol állam tulajdonába került, amely már nagyon szerette volna eladni, de nem talált rá vevőt, amíg a BDPST Hotel Management Zrt. meg nem jelent a színen.

A HVG szerint Tiborcz 9,3 millió euróért szerezte meg a 84 szobás szállodát, ami versenyképes árnak számít, főként azért, mert a koronavírus-járvány miatt Európában mindenhol, de különösen a dél-európai országokban összeomlott a turizmus. A turizmushoz kapcsolódó vendéglátás árai egyes területeken akár 40-50%-kal is zuhantak, ami ösztönzőleg hathatott a vásárlásra. A BDPST csoport emellett a közeli mélygarázs üzemeltetésére vonatkozó koncessziót is megvásárolta, amelyet eredetileg szintén a Roca nyert el 2002-ben 75 évre. Az ár 800 000 euró volt.

Az optimizmus az Orbán-klán családi vonása lehet, mert a turisztikai ágazatba pénzt fektetni még mindig kockázatos vállalkozás. Talán Tiborcz üzleti tanácsadója maga a miniszterelnök, aki híres a túlzottan optimista gazdasági előrejelzéseiről. Ki tudná elfelejteni, hogy a COVID-19 első megjelenése után három-négy hónappal pezsgő turizmust jósolt Budapestnek? Mégis, hosszú távú befektetésként egy spanyolországi szálloda megvásárlása ésszerű anyagi haszonnal kecsegtethet. És ez egy jó módja annak, hogy a kétségtelenül rosszul megszerzett pénzek egy részét Magyarországról kivigyük. Mint a BDPST Csoport jelezte, a cég Spanyolországban is keresi a hasonló, olcsó ajánlatokat.

Orbán Ráhel turizmus és vendéglátás iránti érdeklődése megelőzte a Tiborcz Istvánnal kötött 2013-as házasságát, így valószínűsíthető, hogy Tiborcz István LED-es közvilágítási tervével az üzleti világba való belevágása és az Elios Innovatív Zrt. elől való menekülése után Ráhel ismertsége a magyarországi turizmus világában vezette Tiborczot a turisztikai szektorba. Tiborcz ingatlanos vállalkozásai biztonságosabbnak tűntek, mint egy közvetlenül uniós kohéziós alapokból támogatott vállalkozás.

Az Elios vállalkozásból szerzett pénzből és kiterjedt banki hitelekből Tiborcz mindenféle szállodák felvásárlásába kezdett. Felesége barátai az idegenforgalmi ágazatban óriási segítséget jelentettek, ahogy természetesen apósa korlátlan hatalma is. A budapesti vendéglátóipar magas rangú üzletembereinek segítsége nélkül Tiborcz soha nem tudott volna eligazodni a nemzetközi vizeken.

Ehhez kellett neki Zsidai Roy, híres magyarországi és külföldi éttermek tulajdonosa. Csak Budán hat, Pesten öt étterme van. Marbellán is jelen van, ahol a Baltazar Bar & Grill, a Spiler Beach Club és a Black Rose Bar az övé. Most már értjük, miért telepedett le a család Marbellán. Zsidai volt az, aki felvette a kapcsolatot a Danubio Homes spanyol ingatlanbefektetési tanácsadó csoporttal, amelynek székhelye Alicantéban van, nem messze Los Alcázarestől, és amely a magyar piacra specializálódott. Külföldi befektetőket ösztönöz arra, hogy ingatlanokat vásároljanak Budapesten, amely a hirdetésük szerint “Németországtól keletre a legfontosabb nagyvárossá vált”.

A magyar Gestor-Csoport/Gestor Real Estate befektetési cég, amely “cash-flow ingatlanokból álló portfóliók építésére összpontosít” Magyarországon, Spanyolországban és Portugáliában, nemrég vásárolt egy bevásárlóközpontot Los Alcázares közelében, és a Danubio Homes vezérigazgatója jelezte, hogy hasonló magyarországi vásárlások fognak következni. Úgy tűnik, hogy a magyar turisztikai mogulok tömeges mozgolódása zajlik Európa napfényesebb részeire.

2021. október 7.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.

Címkép: Hotel Atrio de Mar, Los Alcázares