Most akár a 2/3-os sikerre is komoly esély lehet

Posted by

Fodor István
>Tegnap egy hozzászólásomban azt írtam, hogy Márki Zay (MZP) leamortizálja saját magát és az ellenzéki összefogást. Ma élőben végignéztem Karácsony és MZP sajtótájékoztatóját és 180 fokot változott a véleményem. Amennyire tegnap – annak tudatában, hogy hárman mennek a második fordulóba – kilátástalannak tartottam, hogy a jövő évi választáson az ellenzék legyőzze Orbánt, ma őszintén hiszek abban, hogy erre, sőt, akár a 2/3-os sikerre is komoly esély lehet. Erről mindenekelőtt az az államférfiakhoz méltó felelősségteljes hozzáállás győzött meg, amelyről a két úr ma tanúbizonyságot tett.
Az az őszinte megnyilatkozás, amellyel belátták, hogy az elmúlt egy hét során talán nem minden helyzetben kommunikáltak megfelelően, nevezetesen idő előtt nyilvánosságra hozták megbeszélésiek részleteit, ugyanakkor be kell látnunk, ahhoz, hogy ez, az ellenzék esélyeit leginkább megalapozó döntés megszülessen, mindazon végig kellett menni, ami a héten történt. Én az első fordulóban Karácsonyt támogattam. Nem csak azért, mert tisztességes, felkészült politikusnak tartom, hanem bizonyára azért is, mert hozzám hasonló alkatú, kompromisszumokra mindig kész, és abban a végletekig hívő ember, hogy közéletünk polgárháborús hangulatát meg tudja változtatni. Politikusi pályafutásom során azért leszűrtem azt a tapasztalatot, hogy a sikeres politizáláshoz egy kicsit – bocsánat a kifejezésért – “tökösebbnek” kell lenni , mint amilyen én vagyok.
MZP-t az előválasztásig nem nagyon ismertük, az ő képességei, habitusa ebben a folyamatban mutatkozott meg a szélesebb publikum előtt. Más habitus, mint Karácsony, céltudatosabb, a jó ízlés és az elviselhetőség határáig agresszív alkat. De nem elsősorban ezeket a tulajdonságait tartom az esélyeit növelőnek, hanem azt, hogy olyan szavazótábort tud mozgósítani Orbánnal szemben is, amelyre az összes ellenzéki miniszterelnök jelölt közül csak Ő képes, és hiszek abban, hogy ezt olyan mértékben meg tudja tenni, a mi a végső sikerhez szükséges.
Nagyon fontos volt Karácsony hozzászólásának az a része, amelyben egyértelműen arra kérte a mögötte lévő pártokat és a szavazókat, hogy a továbbiakban MZP-t támogassák. Én ezt fogom tenni, és erre bíztatok minden olyan magyar állampolgárt, aki Orbán uralmának végét akarja.