Egy lyukas rendőrcsizmára is szavaznának

Posted by
Kolozsvári Szalonna (H.A.)
>Ebben az általános kontextusban, nem négy, nem nyolc, hanem immár tizenkét év összes frusztrációjával, megaláztatásával, az állandó közéleti uszításba belefáradva, sokan valószínűleg egy pár elnyűtt, lyukas rendőrcsizmára is hajlandóak lennének leszavazni, ha valaki azt mondja nekik, hogy ezzel kormányt lehet váltani. Akkor a tisztakezű, becsületes, sokgyerekes, a szó klasszikus értelmében konzervatív Márki-Zay Péterre miért is ne?
Csakhogy ez szerintem távolról sem igaz 3 millió emberre, nem annyira magától értetődő, mint amennyire egy íróasztal mellől kézenfekvőnek tűnik, hogy az összes Dobrev- és Karácsony-fan esze nélkül rohan MZP-re ikszelni csak azért, hogy ne Orbán legyen.
Ezért azokkal a visszafogottabb, realistább valóságértelmezésekkel értek egyet inkább, amelyek nem valamiféle csodafegyverként tekintenek MZP-re, hanem egy olyan potenciális szereplőként, aki képes lehet hosszabb távon a Fidesz számos toxikus narratívájának vitorlájából kifogni a szelet.
Akinek semmi köze a 2010 előtti világhoz, akit meg lehet próbálni összegyurcsányozni ugyan, de sok sikerrel nem kecsegtet ez a próbálkozás, aki egyszerre konzervatív és számos kérdésben progresszív, és aki képes lehet azokat a témákat beemelni a közös ellenzéki retorikába, amelyeket Orbánék gyakorlatilag pofátlanul kisajátítottak maguknak, állítólagos jobboldaliaknak.