Hatalmas lépés a Polexit felé

Posted by

Gábor György

>A mai nap bombahíre nem Karácsony, nem is Márki-Zay, de még csak nem is a hazai előválasztás, hanem az, hogy a lengyel alkotmánybíróság kimondta, hogy az uniós jogszabályok ellentétesek az ország alkotmányával. Lengyelország ezzel hatalmas lépést tett a Polexit felé. Miután az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, az Európai Bíróság ítéletei kötelezőek a tagállamok hatóságaira, beleértve a nemzeti bíróságokat – ez az európai integráció egyik alappillére –, ám a lengyel kormány a bíróságokat átpolitizálta, s ezzel semmibe vette az európai jogállamiság alapelvét. Az EU nem finanszírozhatja azoknak az államoknak a működését, amelyek az európai jogrendet elutasítják, s amelyek nem teszik lehetővé az uniós pénzek nyomon követését. Valamennyi elemző mindezt a Polexit közvetlen előkészítésének egyértelmű jeleként értelmezi.
És akkor most kell nagyon észnél lenni. Mert ne ringassuk magunkat abban a tévhitben, hogy az EU magas lengyelországi támogatottsága megállítaná a PiS-t, miként hasonló esetben az EU magas magyarországi támogatottsága a Fidesz számára sem jelentene semmit sem: ahogy szokássá vált a köreikben, úgy valamikor éjfél előtt tíz perccel az erre szakosodott Semjén Zsolt simán beterjeszti a kérvényt, hogy Magyarország – a Lisszaboni szerződés biztosította módon, formában és keretek között – kilépjen az EU-ból.
Tudom, sokaknak ez elképzelhetetlen. Na de mennyi minden volt elképzelhetetlen az elmúlt 11-12 év során, mennyi mindenre legyintgettünk, hogy hát azt már nem, aztán azt is igen.
És ha az ország jelenlegi urainak legprivátabb érdekei úgy kívánják (példáiul, ha a bőrüket kell menteniük), hogy az egyes szereplők kivonják magukat az európai jogrend hatóköre alól, mert erre minden okuk meglenne, akkor akad még valaki ebben az országban, aki képes volna azt hinni, hogy – legyártva hozzá a megfelelő narratívát – ezt nem tennék meg minden további nélkül?
Ráadásul, ha a lengyelek ezt megteszik, szinte prognosztizálható, hogy Orbán csatlakozik a jó baráthoz.
Szóval vigyázó szemünket Varsóra vessük!