Márki-Zay Pétert támogatja a Momentum az előválasztás második fordulójában

Posted by
Béndek Péter

>A Momentum döntése amellett, hogy Fekete-Győr egyéni győzelme a pártban és valószínűleg a pozciója megtartását vetíti elő, arra utalhat, hogy a Momentum jobb felé kezd el tájékozódni és MZP mozgalmával együtt lehet egy jövőbeni komolyabb méretű jobbközép pártcsoport magja, ami elég nagy lesz ahhoz, hogy a mai Fidesz-szavazók egy része számára is alternatívát jelentsen. Ha így lesz, ez az előválasztás eddigi legfontosabb hozadéka.
Az történt ugyanis, hogy rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be Fekete-Győr András, hogy a Momentum elnöksége egyhangú döntésével Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztás vasárnap kezdődő második fordulójában. Az várják a Jobbiktól, hogy ők is álljanak be valamelyik jelölt mögé. Márki-Zay szeretne egy jobbközép frakciót a következő országgyűlésben, de ha ez nem jön össze, a Párbeszéd frakciójához csatlakozik. Ketten már ott lesznek a szombati miniszterelnök-jelölti vitán. A Momentum számára kettős célja van az előválasztásnak – fogalmazott Fekete-Győr András a Kossuth téren tartott csütörtök délutáni sajtótájékoztatón. Az egyik, hogy megújítsák, megtisztítsák az ellenzéket, a másik pedig, hogy felállítsák azt a kormányzóképes közös csapatot, amellyel jövő áprilisban le lehet győzni Orbán Viktort és a Fideszt. Az első feltételt az első fordulóban szerinte jól sikerült teljesíteni: kikapott például Tóth Csaba Zuglóban, az offshore-botrányba keveredett Ráczné Földi Judit Székesfehérváron, és a karlendítős jobbikos Farkas Péter Barnabás Ózdon.

A második feltétel azonban veszélybe került az elmúlt napokban a Momentum elnöke szerint. Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is kiváló jelölt arra, hogy le tudjuk győzni az Orbán-rendszert – folytatta. Miután azonban nekik nem sikerült megállapodniuk többnapos tárgyalás után, a Momentum úgy érezte, eljött a cselekvés ideje, „a problémák helyett most már a megoldásokról kell beszélni.” A Momentum Márki-Zay Pétert támogatja az előválasztás második fordulójában.