Kelemen Hunor derűlátástól frusztráltságig

Posted by

Négy év. A frissen másodszor miniszterelnök-helyettes, 2021. január 8-án:

Négy évre terveztünk a koalíció összeállításakor. Mindenki számára kívánatos lenne a politikai stabilitás. Kétségtelen, Románia ahhoz szokott hozzá az elmúlt nyolc évben, hogy kormányok jönnek és mennek, a miniszterek nevét sem tudjuk megjegyezni, állandósult a politikai válság. Nyilván az elemzők ebből indulnak ki, ehhez vannak hozzászokva. A mi álláspontunk az, hogy ez a kormánykoalíció négy évet végig tud vinni.”

Kelemen Hunor a 10 perc Bukarestben: jövő év tavaszáig be kell fagyasztani az energiaárakatAz Anghel Saligny program. Nyolc hónap múlva, szeptember 7-én:

A program ötven milliárd lejes keretet állapít meg a következő hat évre az önkormányzatok számára. „Nekünk szívügyünk az, hogy fölzárkóztassuk azokat a közösségeket, azokat az önkormányzatokat, amelyek nem jutottak hozzá az elmúlt években sem az európai uniós forrásokhoz, sem a hazai költségvetésből nem tudtak fejleszteni.Azokat a közösségeket, amelyek az ivóvízhálózatot, a csatornahálózatot nem tudták megépíteni, felújítani, nem tudták megjavítani az útjaikat. Mi úgy tekintünk ezekre a közösségekre, mint olyan beruházást igénylő, beruházásra váró közösségek, amelyeket segíteni kell, hogy fölzárkózhassanak” (…)
„Olyan nem igazán fordult még elő Romániában, hogy egy magát progresszívnek, liberálisnak nevező párt összefogjon egy neolegionárius, szélsőjobboldali, idegengyűlölő, magyargyűlölő párttal. Az USR PLUS ezzel az együttműködéssel óriási károkat okoz az egész társadalomnak. Még mindig van innen visszaút, bízom benne, hogy a következő hetek jobb belátásra fogják bírni a kollégákat.”

Bukás után. Kelemen Hunor 2021. október 5-én:

Frusztráltak és dühösek vagyunk, mert decemberben 23-án arra készültünk, hogy négy évig kormányozni fogunk, olyan beruházásokat fogunk elindítani és befejezni, amelyek az erdélyi magyaroknak, minden embernek az életét jobbá és kiszámíthatóbbá teszik. Az elmúlt kilenc hónapban az RMDSZ a kiegyensúlyozottság és az ésszerűség hangját képviselte a kormányban és a parlamentben egyaránt. Akkor, amikor mások együtt és külön folyamatosan a káoszt növelték, mi próbáltuk visszahozni a kollegákat lábbal a földre, és elmondani nekik, hogy ez felelőtlenség.” (…)

Ebben a pillanatban minden lehetőség az államelnök asztalán van, beleértve azt is, hogy annak a koalíciónak adjon először mandátumot – amennyiben ők ezt kérik, és fölmutatják a többséget a tárgyalásokon –, amely megbuktatta a kormányt. De arra is van lehetőség, hogy második nekifutásra ismét Florin Cîțut bízza meg. A kérdés csupán az, hogy ki lesz képes olyan kormányprogrammal a parlament elé állni, amely megkapja a többséget. Mi azt ígérjük, hogy kitartunk, és hogy számíthat ránk a magyar közösség. Egy pillanatig se tévesztjük szem elől, hogy a kormányzati döntések nem a politikusokért vannak, hanem az emberekért.”

Nyilvánvaló, hogy messze nem csak a koalíciós torzsalkodások az okai az USR PLUS kormányból való kilépésének. Két olyan párt van most Romániában, amely szoros kapcsolatban áll a titkosszolgálatokkal, a másik az AUR. Mindkettő keményen protest-heccpártként indult, és mindkettőnek nagyjából ez a hátországa most is. Nem meglepő, hogy összefogtak a kormány megbuktatására. De van még valami.

Kusza az okok és indokok szövevénye, ám tény, hogy az USR homlokegyenest ellentétes nézeteket és célokat képvisel, mint az RMDSZ a SIIJ megszüntetése, a kétfordulós polgármester-választás és legújabban az Anghel Saligny program kérdésében.

Az első vegytisztán „szekus igény” (emlékszünk LC Kövesi híres protokollumaira a Román Hírszerző Szolgálattal – amelyek mellesleg Traian Basescu szekus elnök felfedezettjét az európai ügyészség legmagasabb tisztségébe emelték?); az RMDSZ számára nagyon rossz lenne a kétfordulós önkormányzati választás, hiszen – rengeteg példa van rá a múltból – a második fordulóra a román pártok összefogva legyőzhetik a magyar jelöltet; végül az Anghel Saligny program lehetővé teszi, hogy az erdélyi (magyar) önkormányzatok is igazságosan, megkülönböztetés nélkül részesülhessenek a központi támogatásból.

Nem túlzás, hogy az USR PLUS és az AUR kormányváltó indulatában szerepet játszik az is, hogy zsigerből nehezen viselik az RMDSZ részvételét – hát még minisztereinek a kiváló teljesítményét! – a kormány munkájában. Ebben messzemenően osztoznak a szélesedő bázisukkal. Az amúgy szintén nacionalista PSD ebben különbözik tőlük: a szociáldemokraták elismerik az RMDSZ érdemeit, keresik a társaságát, velük a koalíciót viszont az erdélyi magyarok ellenzik: nem véletlenül pont az Orbán-hívők, akik különben a múltban nem lelkesedtek .Románia nemzetállami, izolacionista törekvéseiért.

Úgyhogy az RMDSZ, Kelemen Hunorék nincsenek könnyű helyzetben.