Előre be van szarva a hatalom?

Posted by

Kommentálom
Egy csütörtökön megjelent anyag szerint az ellenzék jelenlegi kommunikációja már-már kimeríti a zendülésre való felbújtás fogalmát, még júliusban nyilatkozott emígyen Kövér László: “gyakorlatilag nyílt zendülést hirdettek meg az alkotmányos renddel szemben.”. Pedig akkor még az előválasztás sem volt sehol sem.

Az ellenzék, és jónéhány jogász is folyamatosan hangoztatja, hogy a jelenlegi alaptörvényünk még önmagának is ellentmond, így gyakorlatilag semmisnek tekintendő. Erre alapozzák elsősorban azt, hogy egy esetleges kormányváltás esetén azt egyszerű többséggel le lehet söpörni az asztalról. Mivel nem vagyok jogász, ezért nem tisztem megitélni, ez mennyire felel meg a magyar vagy akár a nemzetközi jognak, de úgy vélem, ha le is söpörnék valamilyen módon az asztalról, akkor is több kérdés is felmerülne:
– egyrészt: az alkotmányozáshoz jelen ismereteim szerint nem lenne már elég az egyszerű többség.
– másrészt: mennyiben okozna az egész folyamat polgárháborús hangulatot, mint ahogyan azt Hack Péter vizionálja.
– harmadrészt: ha esetleg az ellenzék nyer jövőre, és meglépi az egyszerű többségű alaptörvény érvénytelenítést, és közben mondjuk bebizonyosodna, hogy ez semmilyen módon nem lenne törvényes, akkor mennyiben tekinthető majd az új vezetés, az alkotmány legitimnek.
El kell ismerni, a fidesz rendesen bevitte a málnásba az ellenzéket, ha a jelenlegi törvényeket figyelembe vesszük, akkor félő, hogy egy új, nem Fideszes kormány alakulna, az képtelen lenne kormányozni. Több fontos, kulcs-vezető pozíció nemhogy nem egy, hanem egyenesen több ciklusra került kialakításra. Vagyis alapvetően, törvényesen több állami cég, és vezető pozíció továbbra is Fidesz kézben maradna.
Szóval nem irigylek senkit. Ha a Fidesz nyer ismét, akkor ahogy most szórja a pénzt, nem győzi majd megmagyarázni, miért nem jut a nyertes választások után semmire. Ha az ellenzék nyer, akkor viszont, ha meg akar felelni a hatályos törvényeknek, akkor érdekesen kell majd lavíroznia a paragrafusok útvesztőiben.

egyujvilag blog

Címkép: Békési Joe