Elfogyott a türelem: sztrájkbizottságot alakítanak a tanárszakszervezetek

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
>Balogh S. Éva
>Miközben mindenki a sikeres és méltóságteljes előválasztás után kialakult tragikomédiával van elfoglalva, a pedagógusok körében lázadás készülődik.

Magyarországon két pedagógus szakszervezet van, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), mindegyiknek mintegy 25 ezer tagja van. Korábban a PDF tűnt radikálisabbnak, míg a PSZ, Galló Istvánné sokéves vezetésével, kevésbé harciasnak. Utódja, Szabó Zsuzsa dinamikusabb vezetést kínál, ami erőteljesebb jelenlétet, kevésbé visszafogott magatartást hozott.

A két szervezet eddig ritkán működött együtt, és a nagyjából konzervatív tagságuk nem szívesen indított komoly offenzívát a közoktatásban dolgozó pedagógusok közösségét megalázóan kezelő Orbán-kormány ellen. Nem mintha a korábbi kormányok nagyvonalúan bántak volna a tanárokkal. Amióta az eszemet tudom, a tanári fizetések mindig a minimálbér környékén voltak, de az elmúlt tíz évben tovább romlott a fizetésük.

2013-ban, Hoffmann Rózsa oktatási minisztersége idején az Orbán-kormány bevezette a pedagógus életpályamodell nevű új koncepciót, amely a szakma presztízsét volt hivatott növelni. Ez a rendszer öt fokozatba sorolja a tanárokat: gyakornok, tanár I., tanár II., mesterpedagógus és kutatótanár. A tanároknak, függetlenül a rangjuktól, a minősítési eljáráshoz elektronikus úton kell elkészíteniük és benyújtaniuk “egy portfóliót, amellyel egy sor kötelező elemnek való megfeleléssel bizonyítják szakmaiságukat”. Azt gondolnánk, hogy ez az “életpályamodell” előbb-utóbb magasabb fizetésekhez vezet, de éppen az ellenkezője történt. A tanári fizetéseket nem a mindenkori minimálbér alapján igazították ki, hanem egy független skála alapján számították ki.

A tanároknak elegük van ebből a modellből. Egy győri tanárnak annyira elege lett a pár évenkénti haszontalan minősítő portfóliók kitöltéséből, hogy nyilvánosan bejelentette, hogy ő és sokan mások is megtagadják a nyomtatványok kitöltését, amelyeket több évnyi tanítás után megalázónak tartanak. A kötelező portfólió részletes óravázlatokat és dokumentumokat tartalmaz, amelyekkel bizonyítani tudják tanári képességeiket és kompetenciájukat. Ráadásul egy szakértői testület előtt kell megjelenniük. Ha egy tanár nem éri el a II. tanári szintet, az értesítést követő tizedik napon elveszíti közalkalmazotti státuszát. Ha valaki azt gondolná, hogy ezek a tanárok lusták vagy tehetségtelenek a követelmények teljesítésében, az irányelvek szerint “a benyújtott óravázlatoknak 66 mutatónak kell megfelelniük”.

A szakszervezet számításai szerint a magyar közoktatásban mintegy 12 ezer pedagógus hiányzik. Lehet, hogy túloznak, de még a Központi Statisztikai Hivatal is azt állítja, hogy 6600 betöltetlen állás van a magyar iskolákban. Szakszervezeti képviselők arról számolnak be, hogy 10-12 ezer tanár gondolkodik azon, hogy felmond, mert “társadalmi presztízsük mélyponton van”, és a fizetésük nem elég magas ahhoz, hogy testet és lelket összetartsanak.

Ilyen körülmények között a két szakszervezet bejelentette, hogy közös sztrájkbizottságot alakítottak, hogy azonnali hatállyal sztrájktárgyalásokat kezdeményezzenek a kormánnyal. Gyors béremelést, a vetítési alap és a minimálbér összekapcsolását, a túlórák elszámolását és kifizetését, valamint a munkaidő ésszerű korlátozását követelik.

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) nemrégiben tette közzé az Oktatás egy pillantásra, 2021 című tanulmányát, egy közel 500 oldalas jelentést 30 különböző ország oktatásának helyzetéről, amelyben Magyarország gyakorlatilag minden kategóriában az utolsó helyen szerepel. Különösen sokatmondó az a grafikon, amely az általános és középiskolai tanárok fizetését hasonlítja össze 15 évnyi pályafutás után. Ebben a kategóriában Szlovákia, ahol egy általános iskolai tanár 19 295 dollárt keres, az utolsó helyen áll, de Magyarország közvetlenül ott van északi szomszédja mellett, ahol egy tapasztalt általános iskolai tanár 19 891 dollárt, egy tapasztalt középiskolai tanár pedig 22 101 dollárt keres.

Ráadásul a magyar pedagógusok elöregedő népség. 2019-ben a középiskolai tanároknak mindössze 3,8%-a volt 30 év alatti, 45,2%-a pedig 50 év feletti. Az Orbán-rezsim látszólag teljes közömbösséggel szemléli az ország oktatási rendszerének összeomlását.

A nyomás alatt a kormány ismét homályos ígéreteket tett a jövő évtől kezdődő béremelésre, de úgy tűnik, a kormány nem hajlandó ezeket a béremeléseket a minimálbérhez viszonyítani. Mint Novák Katalin családügyekért felelős tárca nélküli miniszter szeptember 21-én elmondta, egyetért azzal, hogy a pedagógusbéreket emelni kell, de a minimálbér jövő januári bruttó 200 ezer forintra emelése nem érinti a pedagógusok fizetését, mert az nincs a mindenkori minimálbérhez kötve, és “a jelenlegi logika alapvető megváltoztatása nem reális”.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter homályosan beszélt arról, hogy valamikor “a következő parlamenti ülésszakban” fizetésemelésre kerülhet sor. Ez a megjegyzés nem hatotta meg Szabó Zsuzsát, a PSZ elnökét, aki az ATV-nek azt mondta, hogy “a kormány 2018 óta átver minket”, és ideje lenne érdemben emelni a fizetéseket. A pedagógusok bérének jelenlegi számítása ugyanis megfosztja őket azoktól az összegektől, amelyeket akkor kapnának, ha a mindenkori minimálbér alapján számolnának, ami 2022. január elsejétől 200 ezer forint lesz.

Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztériuma közvetlenül a sztrájkbizottság megalakulása után azzal vádolta meg a két szakszervezetet, hogy “a választási kampányhoz csatlakozott”, mert “a sztrájkbizottság megalakításáról szóló döntésük Dobrev Klára találkozója után született meg”. A szakszervezeti vezetők azt válaszolták, hogy eredetileg 2020 elején döntöttek a sztrájkbizottság létrehozásáról, és nem a Dobrevvel folytatott megbeszélésen. A bejelentést a koronavírus világjárvány miatt halasztották el. A hátsó szándékokról szóló gyanúsítás helyett az emberi erőforrások minisztériumának az ország oktatási rendszerének megmentésére kellene koncentrálnia, amely egyes megfigyelők szerint az összeomlás szélén áll.

2021. szeptember 6.
S. Balogh Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.