Retro cikk

Posted by
Tóta W. Árpád
>Márki-Zay Péter valószínűleg saját magát is meglepte. Én például azt írtam, annyira esélytelen, hogy szóra sem érdemes. A konzervatív alternatíva megjelenésével teljes a szivárvány, Orbán pedig kötekedő bunkóként rázza a rácsot kívülről, amíg belül végre érdemi viták folyhatnak. Erről bővebben a heti HVG-ben.
Máskor meg éles képet ad a kristálygömb. Ez a 2012-es cikk azután született, hogy az akkor aktív civilek megszerveztek egy alternatív köztársaságielnök-választást, amelyet Bartos Csaba internetes mém nyert meg; ekkor még Puzsér Róbert nem vette fel a kesztyűt. A cikk arról szól, hogy az amerikai előválasztás elve alkalmazható és alkalmazandó a magyar ellenzék számára. Kilenc éve. Ebben az egyetlen jó, hogy most jelezhetem: én megmondtam. A rossz meg az, hogy – amint az összefogás ügyében – nézhettem nyolc éven át, ahogy őrjítő lassúsággal hullik a tantusz, és a politikusok elszánják magukat a triviális teendőkre.
“Mert az előválasztás egyébként remek találmány. Először is azért, mert nyílt vitát és versenyt kényszerít ki és biztosít neki teret. Ez már eleve sokat segítene Magyarországon és a magyar ellenzéken…”
“Aki alulmarad, az pedig még mindig lehet alelnök vagy miniszter. A győztes nem röhögi pofán és forgatja ki mindenéből, hanem kezet fog vele és maga mellé veszi – a szavazóival együtt.”