Orosz-belarusz hadgyakorlat támadó robotokkal

Posted by

>Új fegyverrendszereket, köztük támadó robotokat vetettek be az orosz és a fehérorosz fegyveres erők Zapad-2021 fedőnéven tartott hadgyakorlatán – tudatta szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Moszkvában.  “A gyakorlat középpontjában a harci műveletek új formái és módszerei álltak, figyelembe véve a jelenlegi helyi háborúk és fegyveres konfliktusok sajátosságait. Sok mindent kipróbáltak a gyakorlaton” – mondta.

Légideszantos zászlóalj először juttatott célba BMD-4M robot harckocsikat éjjel, mostoha időjárási viszonyok között. Huszonegy Iljusin-76MD szállító gépről 30 ilyen új generációs harci eszközt dobtak le ejtőernyővel.  Katonai topográfusok tesztelték az egységes Kaleidoszkop szoftverrendszer képességeit. Ezzel a rendszerrel 3 dimenziós kép alkotható a virtuális harctérről, ezzel lehetővé válik a helyzet pontosabb tanulmányozása, és drasztikusan lerövidíthető a parancsnoki döntéshozatali idő – mondta Sojgu.

A hatékony tűzbeállításhoz és a felderítéshez széles körben alkalmaztak pilóta nélküli repülőgépeket. Sikeresen használták azt a rendszert, amely a feltételezett ellenséges támadó drónokat távoli irányítással megsemmisítette. Kalinyingrád mellett először használtak Platforma-M robot rendszereket. Távirányítású lánctalpas robotokkal városi körülmények között megsemmisítették az ellenséges erőket. A kombinált fegyveres alakulatok Nyizsnyij Novgorod térségében, a mulinói gyakorlótéren felderítő és tűzvédelmi robotokat, Uran-9-et és Nerekhtát használták a harcban.  A hadgyakorlatba bevonták a balti flotta erőit a Balti-tengeren és a Finn-öbölben – tájékoztatott a Zapad-2021 hadgyakorlatról az orosz védelmi miniszter.+++