Ingatag helyzet a második forduló előtt

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata
Balogh S.Éva
>Mielőtt elemezném a Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter hosszú és végül sikertelen tárgyalása után kialakult helyzetet, szeretném felvázolni, hogy mi vár ránk az előválasztás menetrendjét és szerkezetét illetően. Ma délelőtt összeült a pártelnökök konferenciája, hogy megvitassa az október 10. és október 16. között megrendezésre kerülő második fordulóval kapcsolatos főbb kérdéseket. Az Országos Választási Bizottság ugyanakkor elutasította azt a módosító indítványt, amely lehetővé tette volna, hogy Karácsony és Márki-Zay társjelöltként maradjon a szavazó lapon. A pártelnökök értekezlete ezt a döntést jóváhagyta. A jelöltek csak holnap délig léphetnek vissza, így Karácsony és Márki-Zay számára nincs sok idő a döntésre. Ha valamelyikük úgy dönt, hogy visszalép, a nevét fekete alkoholos filccel áthúzzák. Ellenkező esetben mindhárom név rajta marad a szavazólapon.

Azt hiszem, nem kell hangsúlyoznom, hogy az előválasztás eddigi legvitatottabb pontja az a külön megállapodás, amelyet a  második és a harmadik helyezett jelölt írt alá, és amely egyértelműen az első forduló győztese, Dobrev Klára ellen irányult. Sok kommentátor meg van győződve arról, hogy a két embernek tisztában kellett lennie azzal, hogy valószínűleg kudarcot vall a szabályok kijátszására tett kísérletük, és ezzel nagyjából megduplázzák a győztes esélyeit. Akkor miért vágtak bele a tervbe? Miután meghallgattam két MSZP-s politikust, akik a Karácsony-Márki-Zay alkuról beszéltek, arra a következtetésre jutottam, hogy Karácsony olyan MSZP-s politikusoktól kaphatott bátorítást, akik úgy vélték, van esély arra, hogy meggyőzzék a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy engedélyezze közös szereplésüket a szavazólapon.

Az ATV-nek van egy “A nap híre” című műsora, amelyben általában három-négy politikus és/vagy politikailag tájékozott civil beszélget az adott nap eseményeiről. Tegnap Magyar György, a Civil Választási Bizottság vezetője volt az egyik vendég. Magyar a 2019-es budapesti önkormányzati választások és az országos előválasztás szervezője is volt. A másik vendég Harangozó Tamás, az MSZP egyik fontos politikusa, jogász volt. Magyar a tőle megszokott erőteljes stílusban érvelt amellett, hogy elfogadhatatlan a szabályok módosítása a játék közepén. Harangozó ezen a ponton a következő indoklással szolgált a engedélyezés mellett. Az első fordulóban minden jelölt neve mögött a jelölő pártok logója mellett az összes támogató párt logója is ott volt. Jelenleg nem tervezik, hogy a második fordulóban a miniszterelnök-jelöltek neve mögött a támogató pártok logói is megjelenjenek. Az első forduló gyakorlatát követve tehát egy másik jelölt nevének feltüntetésével lehetne jelezni az egyik jelölt támogatását. Ráadásul az ATV egy másik, ugyanezen a napon sugárzott műsorában egy másik MSZP-s politikus azt állította, hogy bár nem tud semmit a Karácsony-Márki-Zay tárgyalások részleteiről, de üdvözölne egy ilyen politikai összefogást, amelyhez később Dobrev Klára is csatlakozhatna.

Az eredményekről, valamint a Karácsony és Márki-Zay közötti alkukísérletről is megoszlanak a vélemények. Az emberek kiállnak saját választásuk mellett, és vannak, akik esküsznek arra, hogy nem mennek el szavazni az általános választáson, ha nem az ő kedvencük lesz az előválasztás győztese. Reméljük, hogy megnyugszanak, és a végén győzni fog a józan ész, hiszen az Orbán-rezsim ellen csak egységesen lehet sikeres.

Az egész politikai folyamat kezdetén Karácsony tűnt számomra az előválasztások legesélyesebb győztesének. Budapest főpolgármestereként neki volt a legnagyobb lehetősége arra, hogy a nyilvánosság előtt álljon. Több mint háromszor annyi pénzt költött reklámra, mint például Dobrev. De a nyáron kampányolás helyett inkább nyaralni ment a családjával. Ritkán hagyta el Budapestet, még a fővárosban sem lehetett vele gyakran találkozni. A vitákban nem volt meggyőző, és még egy rajongója is elismerte, hogy nem kifejezetten gyors a gondolkodása, ezért egy interjúhelyzetben vagy egy hivatalos vitában hátrányban van. Ami a Márki-Zayval a csalódást keltő első forduló után folytatott, rosszul átgondolt tárgyalásait illeti, néhány Karácsony-szurkoló elismerte, hogy a tárgyalásokból csak Dobrev Klára profitálhat, aki figyelemre méltó politikai érzékről tett tanúbizonyságot azzal, hogy higgadtságot és eltökéltséget tanúsított azzal, hogy nem vett tudomást a körülötte lévő zajról. Karácsonynak az ATV-ben nemrég adott interjúja különösen gyenge, sőt, közel állt az összefüggéstelenséghez. Karácsony másik problémája, hogy ő egy “kedves fickó”, aki gyengeség és tétovaság benyomását kelti.

És ezzel el is érkeztünk a legújabb megdöbbentő hírhez. Hamarosan nyilvánosságra kerül az a közvélemény-kutatás, amiről Márki-Zay beszélt, és amiről azt mondta, hogy meghatározza a sorsát. Október elején a Medián a HVG megbízásából készített közvélemény-kutatást a három jelölt népszerűségéről. Bár hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra, de már most tudni lehet, hogy azok körében, akik a második fordulóban tervezik leadni szavazatukat, Dobrev Klára vezet 37 százalékkal, őt Márki-Zay Péter követi 33 százalékkal. Karácsony Gergely az utolsó helyen áll, mindössze 24%-kal. Ez egy meghökkentő fejlemény, amelynek valószínűleg messzemenő következményei lehetnek.

2021. október 5.
 Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.