Ezüst Lánc, Arany Pecsétgyűrű

Posted by

helyben.hu

>A Polgármesteri Ezüstlánc-díj a Magyar Önkormányzatok SZövetségének legrangosabb kitüntetése, azoknak a polgármestereknek az elismerésére, akik kimagasló tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak a magyar önkormányzatiság fejlesztéséhez, életpályájukat az önkormányzatok ügyének szentelték. Az Alapító Okirat szerint a díjat azok a hazai és határon túli magyar polgármesterek kaphatják meg, akiknek tevékenységük kimagaslóan hozzájárult az önkormányzatiság fejlesztéséhez, elismert szereplői a polgármesterek közösségének. A művészien kidolgozott ezüstláncot, mely formájában megegyezik a történelmi hagyományokban a polgármesteri tisztséget jelképező lánccal, első alkalommal 1998-ban ítélték oda.

Polgármesteri Ezüstlánc-díjat az idén  Wittinghoff Tamás Budaörs Polgármestere kapta.

Wittinghoff Tamást 1991. februárjában választották először Budaörs város polgármesterévé, majd egymást követő hét választáson ismételten bizalmat szavaztak neki a település polgárai. 2010 óta a Budaörs Fejlődéséért Egyesület tagjaként is dolgozik a városért. Alapító tagja volt a Pest megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumának, ahol majd’ egy évtizedig képviselte a budaörsiek érdekeit.

Legmagasabb állami kitüntetései: 2002: Baross Gábor Díj, a közlekedés érdekében végzett kimagasló, példamutató tevékenységéért, 2004: a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, városfejlesztési munkája elismeréseként , 2005: a „Hadisír gondozásért” honvédelmi miniszteri kitüntetés

Polgármestersége 8. ciklusa alatt Budaörs folyamatosan és jelentős ütemben fejlődik, az elmúlt években számos díjat és elismerést kapott. Többek között Városmarketing Gyémánt díjban részesült 2015-ben és 2016-ban is. 2017-ben a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma legjobb önkormányzati gyakorlatok pályázatán a„Közös többszörös” – a településen élők példaértékű közösségi programjaiért díj második helyezését nyerte el Budaörs. Ugyanebben az évben az Uniceftől az Gyermekbarát település díjban részesültek. A Humanitárius Település díjat 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is elnyerte a város a Magyar Vöröskereszttől. 2018-ban Családbarát Önkormányzat díjat kaptak a Nagycsaládosok Országos Egyesületétől, 2019-ben pedig a Virágos Magyarország versenyen Az Év Települése díj a régióban címet nyerte el a város.

A Polgármesteri Arany Pecsétgyűrű-díjakat a MÖSZ azoknak a polgármestereknek az elismerésére alapította, akik kimagasló tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak a magyar önkormányzatiság fejlesztéséhez. A stilizált világfa motívummal díszített kitüntetéseket első alkalommal 2002-ben ítélték oda. Az Arany Pecsétgyűrű-díjat Pergő Margit Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ)társelnöke, Berhida Polgármestere kapja.

Pergő Margit Pusztaszabolcson született, de a család még ugyanabban az évben a Berhida melletti Peremarton-gyártelepre költözött.  Berhida önkormányzati képviselője 1994-től, 2008 februárjától Berhida város polgármestere, elnöke a huszonkét településből álló Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER Egyesületnek. 2011-től a Települései Önkormányzatok Országos Szövetsége Egészségügyi, szociálpolitikai és gyermekvédelmi tanácsnoka, majd 2014-től a szövetség társelnöke. Aktívan részt vesz az érdekegyeztetési, szakmai tevékenységekben kiemelt figyelemmel a szociális területre, többek között tagja a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Tanácsnak.