A Facebook hiánya elmebajt okozhat

Posted by

Fekete Gy. Attila
>Komolynak tekinthető sajtóhírek szerint a Facebook globális leállása nem sokkal az után következett be, hogy Frances Haugen, a vállalat korábbi termékmenedzsere olyan belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek – állítása szerint – bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal.
Haugen egyebek között azt állítja: a Facebook saját kutatása is azt mutatta, hogy a platform fokozza a gyűlöletet és a félretájékoztatást, fokozott polarizációhoz vezet, valamint hogy az Instagram kifejezetten károsíthatja a tizenéves lányok mentális egészségét.
Nálunk az egyik magát nagynak tartó kereskedelmi televízió műsorvezetője ebből csak annyit fogott fel kedd reggel, hogy Mark Zuckerberg 7 milliárd dollárt bukott az éjszaka, de nem kell sajnálni, maradt neki még bőven. Hogy ez mennyire magyar és mennyire lényeglátó.
Nem ő volt az egyetlen reggeli örömködő. Sok Facebook-függő ismerősem posztolja örömködő mémeket az eset kapcsán. Félő, hogy a Facebook belső jelentésében írtak már csak féligazságok, nemcsak a Facebbok, annak hiánya is fokozza már az elmebajt.