A potensek

Posted by
Gábor György
>Lám, ezekben a vérzivataros időkben is van ok a vígságra és elménk pallérozására, minthogy mifelénk fegyverek között sem hallgatnak a múzsák!
Olvasom, hogy Vidnyánszky Attila azzal az indokkal utasította vissza a párbeszédet a fiatal színművésszel, hogy annak még nincs gyereke, ám neki már van hat.
Újabb művészetelméleti-esztétikai kategória született: kinek van nagyobb természete? Napjaink kiemelkedő kortárs alkotóművésze alighanem Józsi, aki csak a falu főutcájából, balkézről összehozott vagy nyolcat. Remek az ecsetkezelése, a pennája és a vésője.
De visszatérve Vidnyánszkyra, Tolsztojjal vagy Bachhal Vidnyánszky minden bizonnyal szóba állt volna (feltéve, hogy azok hajlandóak lettek volna vele szóba állni), ugyanis Tolsztojnak 15, Bachnak 20 gyermeke volt.
Ha Thomas Mann szeretett volna Vidnyánszkyval diskurálni, valószínűleg megkapta volna az engedélyt Vidnyánszkytól, minthogy neki 6 gyereke volt, darabra épp annyi, mint Vidnyánszkynak.
A kétgyerekes Schillernek vagy Peter Brooknak viszont már nagyon kellett volna pedáloznia, hogy a magyar mester szóba elegyedjék velük.
Ám a gyermektelen József Attila, Radnóti, Pilinszky vagy Weöres Sándor még az esélyét sem kapta volna meg, hogy Vidnyánszky akár csak a köszönésüket fogadja.
Mindenesetre Orbán Viktornak igencsak össze kell kapnia magát, s az öt mellé mielőbb összehoznia még egy gyermeket, ha azt szeretné, hogy Vidnyánszky szóba álljon vele.
Címkép: Tolsztoj család