Tíz év után egy LIBE -küldöttség Magyarországon

Posted by

 A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva
>Szeptember 29-én Budapestre érkezett az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) héttagú delegációja, amelyet Gwendoline Delbos-Corfield, a Zöldek-Európai Szabad Szövetség alelnöke vezetett. A delegáció tagjai Malin Björk (GUE/NGL), Bettina Vollath (S&D), Isabel Wiseler-Lima (EPP), Donáth Anna (Renew Europe), Nicola Bay (Identitás és demokrácia) és Jorge Buxadé Villalba (konzervatívok és Reformisták). Mindkét férfi a szélsőjobbhoz tartozik: Bay a Marine Le Pen Nemzeti Rally tagja, míg Buxadé Villalba a szélsőjobboldali spanyol VOX képviselője.
A küldöttség összetétele arra késztette Hidvégi Balázst (fideszes európai parlamenti képviselő), aki a 2019 -es EP -választások után nem tudott a LIBE négy elnökhelyettese közé tartozni, hogy „öt őrült nőből és két normális férfiból” álló csoportnak nevezze a csoportot. Elmondása szerint azért érkeztek, hogy sztálinista típusú  koncepciós pert folytassanak le Magyarország ellen, és „kijelenthessék, hogy Magyarország vetekszik Észak-Korea diktatúrájával”. A látogatás célja az volt, hogy „segítsen Gyurcsányéknak a közelgő parlamenti választásokon, és nem titkolják, hogy el akarják távolítani Orbán Viktort a hatalomból”.

Hidvégi remélte, hogy „a két normális férfi” hangot ad különvéleményének, és egyetértenek vele abban, hogy a folyamatban lévő 7. cikk szerinti eljárás nem más, mint koncepciós per. Egyetértettek, mert ahogy Nicola Bay mondta, „a három nap alatt senkinek sem sikerült egyetlen példát sem hoznia arra vonatkozóan, hogy Magyarországon megsértették a jogállamiságot”. A Kúria bírái, Varga Judit igazságügyi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter „világossá tették, hogy Magyarország megfelelően működő demokrácia, független igazságszolgáltatással”. Látogatása során Villalba arra a következtetésre jutott, hogy Magyarországon „tökéletesen működő demokrácia van, amely még jobb, mint más tagállamokban”. A két „normális férfi” közös nyilatkozatában felszólított a Magyarország elleni „boszorkányüldözés” befejezésére. Mivel Orbán Viktor miniszterelnök nem volt hajlandó találkozni a delegációval, tagjainak meg kellett elégedniük a Pintér Sándorral és Varga Judittal folytatott konzultációkkal. A Pintérrel való találkozásról gyakorlatilag semmit sem tudtunk meg, mert a belügyminiszter nem rendelkezik Facebook-jelenléttel. Ezzel szemben kollégája azonnal közzétette, hogy „Vita európai hangulattal és határozott magyar állásponttal. Senki, még a LIBE bizottság sem tud beleszólni abba, hogy a magyar szülőknek hogyan kellene nevelniük gyermekeiket. Védjük a családokat, és nem engedjük be az LMBTQ lobbit iskoláinkba és óvodáinkba. Mert Magyarország szabad és szuverén ország. ”

Gondolom, az „európai hangulat” Varga számára azt jelentette, hogy az EP tagjai civilizáltak maradtak, ami mára ritkaságnak számít a magyar politikában. A delegáció tagjait azonban nem fogadták az „európai hangulat” magyar változatával, mert Delbos-Corfield szerint egyesek egyenesen ellenségesek a delegáció tagjaival. Például „a média képviselője tréfának nevezte a találkozót, majd felkelt és elment, míg egy bíró megfenyegette őket, és a bíróság megvetésével vádolta őket”. A Delbos-Corfield sajtótájékoztatóból kiderült, hogy Vargát és Pintért is kihallgatták a Pegasus kémprogramok ügyével kapcsolatban, és mindketten kitértek. Ez nem elégítette ki a delegáció vezetőjét, aki úgy véli, hogy a „Pegasus -ügy vízválasztó lehet az Európai Parlamentben, mivel nyilvánvaló jelei vannak annak, hogy a kormány elrendelte a megfigyelést”. Varga hivatalos nyilatkozatában, amelyet az MTI tett közzé a LIBE -vel folytatott találkozó után, egyetlen szó sem esett a Pegazusról. Másfelől azzal vádolta az Európai Uniót, hogy Orbán-ellenes 2022-es választási kampányt indított. Értelmezése szerint a „jogállamiságról” szóló vita az értékekről szól, nem pedig a jogállamiságról. Ugyanakkor az Orbán -kormány mélyen aggódik a helyreállítási alapok egy részének vagy egészének elvesztésének lehetősége miatt, és ez a félelem arra sarkallta Vargát, hogy közölje „nem engedünk a zsarolásnak”. Továbbá kijelentette, hogy „ostobaság a kifizetést értékvitához kötni”.

A Népszava beszámolt arról, hogy Varga sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy „az Európai Unióban az emberi méltóság, a szabadság és a demokrácia alapvető értékek, de a magyar kormány csak a magyar emberek demokratikus döntésének akar eleget tenni”. ami nem volt teljesen világos számomra. Egy nappal később azonban az Alapjogi Központ sok igazgatójának egyike, egy államilag finanszírozott agytröszt elmagyarázta, mit jelentett Varga. Amit az európai döntéshozók európai értékeknek tartanak, „progresszív, baloldali és sok esetben marxista”. Ezeket az értékeket szembeállítják azzal, amit ő „hagyományos konzervatív és szuverenista értékeknek” nevezett, ahelyett, ami valójában-nyíltan szélsőjobboldali nézetek. Tekintettel erre az alapvető álláspontra, szerintem nincs lehetőség arra, hogy az EU vezetői és Orbán Viktor megegyezzenek. Az „öt őrült nő” pontosan ezt a benyomást keltette. Delbos-Corfield szerint reggel 8 órakor kezdték az interjút, és este 9 órakor fejezték be. Több száz embert kérdeztek meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy a jogállamiság helyzete romlott 2018 óta, amikor az Európai Parlament túlnyomórészt elfogadta a Sargentini-jelentést, és követelte a 7. cikk szerinti eljárás megindítását Magyarország ellen. Az elmúlt három évben azonban az Európai Uniónak nem volt ideje még az ügy megvitatására sem.

2021. október 3.