Klasszikusok szexoldalon

Posted by
Kulturpart
>Mivel a közösségi média gyakran kicenzúrázza a legnagyobb festők, pl. Egon Schiele, Modigliani vagy Richard Gerstl műveit, a Bécsi Turisztikai Ügynökség egy szexoldalra költöztette a klasszikusokat.
Egon Schiele vagy Koloman Moser művei már életükben folyamatosan feszegették a „társadalmilag elfogadható” fogalmának határait. Mivel gátlások és tabuk nélkül ábrázolták a meztelen emberi testet, gyakran a cenzúra áldozataivá váltak alkotásaik. Azóta eltelt ugyan bő száz év, a cenzúra ellen vívott harcuk azonban a mai napig nem ért véget: a közösségi média előretörésével a legnagyobb oldalak – mint a Facebook vagy az Instagram – árgus szemekkel figyelik a meztelen képeket vagy erotikusnak vélt tartalmakat. Bécs kulturális intézményei így gyakran esnek áldozatául s közösségi média prüdériájának. Meztelen szobrokról készült képek és ismert műalkotások kerültek a közösségi oldalak feketelistájára, a visszaeső „bűnösöket” – például kiállítóházakat – pedig még le is tiltották átmenetileg.

A Bécsi Turisztikai Ügynökség ezért úgy döntött, hogy Bécs 18+-osnak ítélhető műalkotásait felrakja az erotikus és pornográf tartalmat is kínáló OnlyFans weboldalra. Az előfizetők így cenzúra nélkül láthatják például Egon Schiele, Richard Gerstl, Koloman Moser vagy Amedeo Modigliani provokatív műveit – amelyek egyébként bárki számára szabadon hozzáférhetőek a városban.

A 18+-os műremekeket az érdeklődők egy egyszerű előfizetéssel nézhetik meg az OnlyFans-en, ahol természetesen arra is bíztatják őket, hogy az eredeti alkotásokat is tekintsék meg Bécsben. És aki elég bátor, hogy előfizessen, ingyen Bécs-kártyát vagy belépőt kaphat azon múzeumok egyikébe – Leopold Museum, KHM, Természettudományi Múzeum, Albertina –, ahol a művek láthatók.

Címkép: Egon Schiele: Zöld harisnya