Különös baleset: meghalt Mohamed próféta karikatúristája

Posted by

euronews
>Vasárnap autóbalesetben meghalt Lars Vilks svéd művész, aki 2007-ben Mohamed prófétát ábrázoló rajzáról és az azt követő halálos fenyegetésekről vált ismertté. Vilks, aki Mohamed-rajza előtt Svédországon kívül jórészt ismeretlen volt, 2007 óta rendőri védelem alatt élt. A Mohamedet kutyatesttel ábrázoló rajz miatt számos merényletet követtek el ellene, és az Al-Kaida vérdíjat tűzött ki a fejére. 2010-ben két férfi megpróbálta felgyújtani a házát Dél-Svédországban.
2015-ben Koppenhágában sértetlenül megúszta a Charlie Hebdo mészárlását követő, az iszlamizmusról és a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló vita során elkövetett támadást.Tavaly egy amerikai pennsylvaniai nő bűnösnek vallotta magát egy olyan összeesküvésben, amelynek célja az volt, hogy megöljék.
A kutyákat a konzervatív muszlimok tisztátalannak tartják, és az iszlám törvények általában ellenzik a próféta bármilyen ábrázolását, még a kedvezőt is, mert attól tartanak, hogy az bálványimádáshoz vezethet. A rendőrség szerint a 75 éves Vilks két testőrével együtt halt meg egy közúti balesetben. Vilks a balesetet egy rendőrségi járműben szenvedte el, amely kamionnak ütközött a dél-svédországi Markaryd város közelében. A baleset okát vizsgálják.

Vilks kitartott amellett, hogy nem volt rasszista, és nem volt politikai álláspontja, de szerette volna megvizsgálni, hogy mik a határai annak, hogy mit tehetünk és mit nem. “Szerintem nagyon fontos, hogy ha a szólásszabadságról, az iszlámról és a muszlimokról akarunk beszélni, akkor legyen valódi álláspontunk, legyen valami provokatív és eléggé transzgresszív ahhoz, hogy vitát indítsunk el” – mondta. A Charlie Hebdo elleni támadás napján Lars Vilks a Helsingborgs Dagblad című regionális lapnak vallotta be szomorúságát. “Nem mondhatunk le a véleménynyilvánítás szabadságáról. A párizsi támadás sajnos jelzésértékű az időkre, amelyekben élünk”. Egy hónappal később, február 14-én egy palesztin származású dán fiatalember megpróbált berontani a Charlie Hebdo mészárlására válaszul Koppenhágában szervezett, a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló vitára. Vilks, a francia nagykövettel folytatott megbeszélés főszereplője sértetlenül megúszta, de egy 55 éves dán filmrendezőt megöltek. A támadónak ezután sikerült megölnie egy zsidó biztonsági őrt a koppenhágai zsinagóga előtt, majd a dán rendőrséggel folytatott tűzharcban lelőtték.