Rózsa Mihály kontra Havas Henrik – az előválasztás és a bunyó

Posted by
Rózsa Mihály
>Na, akkor vegyük ezt át szájbarágósabban. Mert látványosan sokan nem értik. Persze a nem értők egyik része egyszerűen csak butácska és nem tudja valóban, más meg tudja, de az érdeke alapján most úgy csinál, mintha hülye lenne.
A kétfordulós választás lényege, hogy az első fordulója, az egy olyan selejtezőféle. Itt kialakul egy sorrend. És azért van második forduló, hogy az adjon valós és erős felhatalmazást annak a győztesének a pozíció elnyerése által. Teljesen logikus, hogy a kétfordulós választásnak azért van két fordulója, hogy azok akik nem lettek a selejtező győztesei, egymás javára visszalépve,erős döntőt alakítsanak ki. Az első forduló csak sorrendet alakít ki az indulók között és kirostálja a leggyengébbeket. Ha nem lenne tisztességes a visszalépés, abban az esetben teljesen felesleges lenne két fordulós választást tartani, hiszen akkor az egyfordulós is elég lenne a cél érdekében.
És akkor itt érdemes beszélni arról, hogy arról volt szó – hibásan- hogy az egyéni körzetekben egyfordulós választást tartanak majd. A DK több indulóját sötét szobákban lefolytatott mutyik után visszahívta, visszaléptette, máshol meg elérte, hogy az ő javára legyenek visszaléptetések. Érdekes, hogy ez akkor nem volt szerintük erkölcstelen – speciel ez valóban az volt- csak most nem tetszik nekik a visszaléptetés.
A DK politikusai is rendszeresen sopánkodnak – nem alaptalanul- azon, hogy milyen szemétség is az, hogy a Fidesz egyfordulóssá alakította a magyar választási rendszert. / Közben persze legitim az egyfordulós rendszer is, sok demokratikus országban használják, de itt praktikusabb lenne a kétfordulós. 1990-2014 között Magyarországon kétfordulós választások voltak. Ezeken részt vettek a DK mostani politikusai is nagyobb számukban, igaz akkor még MSZP mezben. Sok esetben léptek a második fordulóban vissza egykor a javukra mások és volt amikor ők léptek vissza pártjukkal mások javára. 2006 egy nagyon jó példa arra, hogy ha nincsenek visszalépések és átszavazások, abban az esetben azt a választást a Fidesz nyeri és a baloldal meg a liberálisok buktak volna. Érdekes, hogy akkor valahogy a két forduló és annak lényege, nem zavarta azokat, akik most hirtelen fel vannak háborodva azon, hogy Karácsony és MZP tárgyalnak egymással visszalépésről a második fordulóban, amivel jó eséllyel legyőzi majd az induló Dobrevet.
A DK pont úgy elfogadta, hogy a miniszterelnök jelölt-jelöltek versenyében kétfordulós választás legyen. Nyilván ha nem Dobrev szerepel legjobban az első fordulóban, akkor most is még lelkes hívei lennének a kétfordulós választásnak ők is. De mivel Dobrev nyert, így már savanyú a szőlő és szívük szerint kihátrálnának az egészből. A nyájukat be is vadították, azok pörögnek is nagy felháborodással ezerrel. Na a nyáj esetében valóban elhiszem, hogy nem értik, azt se tudják miről beszélnek, csak bégetnek ahogy a karmester mutatja nekik, hogy most ez a dolguk.
Az itt már csak hab a tortán, hogy az összes ellenzéki választónak a véleményének mondanák az első forduló eredményét. Ez azért vicces, mert ha tényleg az ellenzéki szavazók hoztak döntést, akkor nagy szarban van az ellenzék, mert ez a közel 650 ezer szavazat, alig 7-8%-ot jelent egy választáson, az meg azt jelenti, hogy a Fidesz nem csak megnyeri a választást, hanem simán lesz akár 4/5-e is. Persze ez nem így van. Mármint a Fidesz megnyeri jó eséllyel a választást, de nem lesz 4/5-e, még 2/3-a sem. Az ellenzéki választóknak negyede az, amelyik részt vett az előválasztáson. Az ellenzéki szavazók negyedének 34%-a az, amelyik szerint Dobrev lenne az ideális miniszterelnök jelölt-jelölt személy. Hát ez baromira nem azonos azzal, hogy az ellenzéki választók őt akarnák. / És akkor most arról már ne is beszéljünk, hogy mennyire nem tükrözi a megnyerhető mérsékelt jobboldaliak és bizonytalanok véleményét. /
Én megértem, hogy a DK-nak nagyon jól jönne ha ő adhatna miniszterelnök jelölt-jelöltet. És akár adhat is, ha a második fordulót meg tudja vagy Karácsony vagy MZP-vel szemben nyerni a Dobrev. De tessék már elfogadni az elfogadott játékszabályokat és ne fidesznyik módon ugatni ellene, ha az éppen nem egyezik az érdekkel.
Havas Henrik
Rózsa úr,
Ön ért az ökölvíváshoz. Az a kérdés ugye – mondjuk egy csapatbajnoki meccsen – ,hogy kit küldjünk szoritóba az ellenfél ellen. Na most van a ranglistatvezető, és az a bunyós, akinek a stílusa nyerő.
Annak idejen,de rég volt, nehézsúlyban volt ilyen, Edőcs, Szikora, Somodi,stb. Lehetett valogatni. Magyaran:nem mindig a ranglistas hely dont.Egyetert?
Kik voltak, akik lábon maradtak Stevenson,meg Tyson ellen? Na ők voltak a Nagy Magyar Hősök!
Rózsa Mihály
Havas Henrik, Ma az ökölvívásban, ha el kell dönteni, hogy egy erős ellenfélnek ki legyen a kihívója, azt a hazai bunyóban jellemzően körmérkőzésekkel döntik el a szóba jöhetők között. Ez a legigazságosabb válogató elv, hiszen ha mindenki bokszolt mindenkivel több körben, a végén valóban az marad fent, aki az adott időszakban a legjobb. / És ugye az ökölvívás, mint a sport általában attól szép, hogy van ugyan papírforma, de persze Dávidnak mindig van valamennyi esélye legyőzni Góliátot. Hát nézzük meg a mai nap borzalmát, az Újpest-Gyirmót meccset. Van olyan őrült aki azt mondta volna, hogy kikap az Újpest? Én biztos nem. Aztán! / ( Bunyós Pityú mekkorát bokszolt Tysonnal! Istenem de szép volt. )
Itt volt öt szóba jöhető jelölt. Meg lett állapítva közöttük a válogatás elve, amit minden résztvevő elfogadott. Ha amikor a szabályokat tisztázzák valamelyiknek nem tetszik, akkor ott kellett volna asztalt verni. De olyan nincs, hogy elfogadtuk a szabályokat, és amikor menet közben azt látjuk, hogy ez nem kedvez nekünk, akkor változtatnánk rajtuk, vagy azokat átkoznánk akik ragaszkodnak, hogy az elfogadott szabályok alapján menjen végig a játék. A kétfordulós választás szabályai és lehetőségei pedig tiszták, ezzel él Karácsony és MZP itt teljesen sportszerűen.
Hogy más bunyós hasonlatot hozzunk ide be akkor. Az amatőr bunyó szabályai alapján, három menetben küzdenek meg egymással a versenyzők. Na, most ha az egyik az első menetben nagyon vezet és azt kezdené kiabálni, hogy akkor hagyjuk a másik két menetet, mert az mást eredményt hozna, mindenki úgy nézne rájuk, mint hülyékre, aztán vagy azt mondanák, hogy elég a cirkuszból, tessék visszamenni és lejátszani a másik két menetet még, vagy egyszerűen leléptetik a hisztizőt.
Címkék: Tyson és Szirkora (Bunyós Pityu) István