Egy háttéralkú felforgatja a magyar előválasztást?

Posted by

A Hungarian Spectrum írásának magyar változata

Balogh S. Éva
Heves vita követte az előválasztás győztesével, Dobrev Klárával szembeni Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter között kötendő esetleges háttéralkúról szóló híreket. A második és harmadik helyre befutók azt állítják, hogy nekik van nagyobb esélyük Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben. Jelenleg Márki-Zay és Karácsony is versenyben van a csúcspozícióért. Azt tervezik, hogy megbíznak egy közvélemény-kutató céget, hogy kiderüljön, mennyire lenne életképes az egyes jelöltek indulása. A hír megosztotta a közvéleményt, többnyire pártok mentén. Úgy gondolom, hasznos lehet egy összefoglaló a különböző véleményformálók reakcióiról. Kerültem a “politológusok” kommentárjait, de olyan volt politikusok kommentárjait is belevettem, mint Schiffer András (LMP) és Vona Gábor (Jobbik).

Hadd kezdjem Puzsér Róbert gratulációjával Márki-Zay Péter győzelméhez “Gyurcsány Ferenc felesége, Gyurcsány Ferenc egykori beszédírója” felett. Könyörög Márki-Zaynak, hogy “ne hallgasson a beteges hazudozó Karácsony Gergely cukormázas ígéreteire”, aki “fedezte Tóth Csaba, az MSZP zuglói országgyűlési képviselőjének” gaztetteit, “majd a kampány csúcsán hátba szúrta”. Puzsér szerint “itt az ideje, hogy ez a falánk, mindent magának való, telhetetlen kölyök visszalépjen”. A végén könyörög Márki-Zaynak, hogy ne lépjen vissza Karácsony javára, akit “Orbán Viktor az ellenfelének tenyésztett”.

Valamelyest hasonló, de mérsékeltebb érvelés hangzott el Horváth Andrástól, aki évekig Márki-Zay jobbkeze volt. Ő volt a feljelentő a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2013-as ügyében. Miután elvesztette állását, előbb Hadházy Ákos, majd Márki-Zay alkalmazta, hogy segítsen nekik korrupciós ügyek felderítésében. Horváth rámutat, hogy nemcsak Márki-Zay mögött nincs szervezet, hanem Karácsony mögött is hiányzik a párttámogatás. MSZP-s támogatás nélkül nem lenne Párbeszéd, és Karácsony nélkül ma nem lenne MSZP. Márki-Zay támogatói azért szavaztak rá, mert “kívül áll a pártstruktúrán”. Ezek az emberek őt szeretnék miniszterelnöknek látni, de “nem mindenáron”. A legtöbb támogatója ragaszkodik ahhoz, hogy “nem szabad kompromisszumot kötni”. Ezért “talán érdemes lenne mindezt átgondolni, mielőtt valamilyen teljesen bizonytalan alkuba bocsátkozik a gyenge kisebbséget képviselő, önjelölt MSZP-P-s jelölttel”.

Schiffer Andrásnak szokásához híven egyedi véleménye van az előválasztási folyamat legújabb fordulatáról. Szerinte “Márki-Zay néhány napja azt mondta, hogy prioritásai között szerepel ‘az euró mielőbbi bevezetése’ és ‘az alkotmány érvénytelenségének kimondása’. Ezek a célok egyértelműen egybevágnak Dobrev Klára törekvéseivel. A ‘víziók és programok’ versenyéből tehát az következik, hogy Márki-Zay most szépen előrelöki Dobrevet”. Figyelemre méltó fantáziával kell rendelkezni ahhoz, hogy erre a következtetésre jussunk, de Schiffer esetében nem váratlan.

A Karácsony-Márki-Zay bejelentése után az esetleges közös fellépésükről Jakab Péter, a Jobbik elnöke egy ideig hallgatott, de Vona Gábor, a párt nyugalmazott elnöke tanácsot adott Jakabnak. Az üzenet rövid volt: két érv szól amellett, hogy a Jobbik Dobrev Klára helyett a Karácsony-Márki-Zay szövetséget támogassa. 1. Mert ez a Jobbik véleménye. Ha nem hiszi, akkor hívja össze őket és kérdezze meg. 2. Mert ez az ellenzék érdeke. Tekintettel arra, hogy Vona 2018-ban az ellenzéki pártok állhatatos akadályozása miatt felelős volt Orbán szupertöbbségéért, én nem venném túlságosan komolyan a tanácsait.

Azóta azonban Jakab megszólalt és értékelte az új helyzetet. Ha, mint mondta, ez egy olyan lépés, “ami az ellenzéki szavazók számának növelését szolgálja, esetleg a még bizonytalanok bátorítását”, akkor üdvözölné. Ha azonban azért fogtak össze, “hogy megakadályozzák a harmadik párt győzelmét, akkor nem tesznek mást, mint sebeket ejtenek, akár sikerül a tervük, akár nem”.

Fekete-Győr András viszont, aki tegnap még azt mondta a HVG-nek, hogy a Momentum semleges maradhat ebben az alkudozásban, mára meggondolta magát, “miután Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely is azonnal megkeresett minket, hogy üljünk le beszélgetni”. A rá jellemző túlzással jelentette be, hogy “a Momentum a második fordulóban “királycsináló” szerepre készül, azzal a nem titkolt céllal, hogy kihívja Dobrev Klárát”.

Meglepett Bodnár Zoltánnak, a magyar jegybank korábbi elnökhelyettesének kemény kritikája. Éles eszűnek és tájékozottnak tartom, nemcsak gazdasági és pénzügyi, hanem politikai kérdésekben is. Szerinte Karácsony és Márki-Zay “nagyon veszélyes vizekre kezd evezni”. Az Orbán-rezsim lebontásának célja “egyre inkább elmosódni látszik a szemük előtt”. Úgy tűnik, elfelejtik, hogy a 2022-es országos választásokat csak hatpárti szövetség nyerheti meg. Mostanra már Karácsony is folyamatosan “szakértői kormányról” beszél, de ennek a kormánynak a feladata “nem egy régi politikai rendszer lebontásának technikai feladata, hanem a demokrácia helyreállításának legsúlyosabb feladata”. Ehhez a parlamentbe jutott politikai pártok akaratára van szükség”. Röviden: az ellenzék ügyét sértőnek tartja a fejleményt.

Oszkó Péter, aki a Bajnai-kormányban pénzügyminiszter volt, kezdettől fogva támogatta Dobrev Klárát, ezért nem meglepő, hogy helytelennek tartja a Dobrev elleni esetleges Márki-Zay-Karácsony paktumot. A méltányosság nevében amellett érvel, hogy a jelöltek teljesítményét egyenlően kell mérni. “Karácsony ellen senki nem kampányolt azzal, hogy nem tudta megszólítani a vidéki lakosságot, és több szavazatot veszít, mint amennyit hoz. Márki-Zay ellen sem azért kampányolt, mert hiába apellált a bizonytalanokra, amikor a baloldalon kétszer annyi szavazót tántorított el”. Szerinte Márki-Zay és Karácsony “inkább a saját személyes haszonszerzésük érdekében amortizálná egy jövőbeni közös ellenzéki győzelem esélyeit”.

Jómagam úgy vélem, hogy hiba volt az a döntés, hogy az első három helyezett a második fordulóban is megmérkőzhet, ami veszélyeztetheti az előválasztás fantasztikus eredményét. Az emberek megszólaltak, még ha nem is véglegesen, és most úgy tűnik, hogy figyelmen kívül hagyják őket egy mellékvágányon.  Ez szerintem sérült és káros módja annak, hogy megpróbálják helyreállítani a demokráciát Magyarországon.

2021. október 2.
Balogh S. Éva blogbejegyzései magyarul is megjelennek a https://ujnepszabadsag.com/ oldalon.