Orbán osztogat, az ellenzék nem is ígér

Posted by

Kommentálom
>Ontja magából a bőségszarú a nyugdíj tízezreket, az SZJA visszatérítés százezreket, és elvileg még a választási kampány el sem kezdődött. Uramatyám! Mi lesz még itt tavaszig? Lelövöm a poént: Kiürül a kassza. Nagyon úgy tűnik, a magyar nép, mi, mindenképpen meg leszünk szivatva, át leszünk vágva, szépen lassan húznak be bennünket a csőbe. Mert a mostani osztogatás, amit a péntek reggeli igehirdetésében a nemzet polgári főpapja előadott – nem lesz ingyen, már magukat az ígéreteket sem adják ingyen. És az árát majd mi fizetjük. 80 ezres nyugdíjprémiumot kapnak az idősek novemberben (de lesz aki 100 ezret), mert hogy dübörög a gazdaság, 5.5%-nál magasabb a bővülés. Arról mondjuk nem szól a fáma, hogy volt honnan fejlődni, hiszen a tavalyi covidos bezárós év minden volt, csak nem gazdasági siker, lementünk rendesen a béka segge alá (más országok is). A lényeg a hurrá, menetelünk! És ami jár, az jár! Mint ahogyan jár az SZJA visszatérítés is, most már a gyermeket váróknak is, nem csak a gyermeket nevelőknek, hiszen a gazdaság dübörög, vissza kell valamit juttatni azoknak, akik ezt a fejlődést összehozták.

Üres az ukrán államkincstár

De azért nézzünk már bele egy kicsit az ország bugyellárisába! Valóban annyira tele van, hogy íly bőkezűen lehet osztogatni belőle? Hogy annyi rengeteg benne a lovetta, hogy akár jövő év elején ki lehessen belőle fizetni a 13. havi nyugdíj teljes összegét is?

Emlékeztető: 700 milliárdos gigahitelt vett fel Orbán a kínai diktatúrából! | OLKT.net

Alig egy esztendeje 2.5 milliárd EUR hitelt vett fel az ország. A „beruházási – soha meg nem térülő beruházásra -„ hiteleket most ne is nézzük. Most szeptemberben pártunk és kormányunk ismét vett fel 4,45 milliárd EUR hitelt a pénzpiacokon. Ez utóbiból 2.86 milliárd korábbi hitelek refinanszírozására (értsd: törlesztések kifizetésére) megy el. Vagyis: nincs szabad forrás a hiteleink törlesztésére, ahhoz újabb kölcsönt kell igénybe venni. Olyan ez mint az egyszeri ember gazdálkodása: nem tudja fizetni a 3 évre felvett 100 ezres törlesztőjü 3 milliós kölcsönt, hát vesz fel 7 évre 4 milliót. Igaz, az első esetben 600 ezer kamatot fizetett volna, a másodikban meg 2 milliót, de a törlesztője lecsökken 25 ezerrel. Hurrá, adóságcsökkentés!
De visszatérve az államkasszára: már a hitel felvételekor elhangzott, hogy annak egy része nyugdíjra megy majd. Vagyis nincs is pénz se a prémiumra, sem pedig a 13. havira. Pontosan ugyanazt csinálja az Orbán kormány, mint tette azt a Gyurcsány kabinet: ha jótékonykodik, azt hitelből teszi. Az pedig hogy a hitel az EU-s támogatással (ami majd csak jön, ha jön) megvalósuló fejlesztésekre kell: Lárifári! A 600 milliárdba kerülő SZJA visszatérítésnek is meg lesz az ára, megfizetik azt a gyermektelenek, meg akik már felneveltek 2-3-4 gyermeket. 12 ezres családi pótlékkal, vagy még anélkül. Na igen: miért nem a Fidesz éra alatt szültek!
De az emberek ezt az egészet le se… Nekik az most a lényeg: Orbán ad, az ellenzéki libsik meg még csak nem is ígérnek! Hogy Viktor a jövőnkből ad, az a csak a holnapot látó magyar választópolgárnak mindegy. Az, hogy ezt a hitelt vissza is kell majd fizetni, az is.

Viktor meg röhög a markába:
Ha az ellenzék győzne, akkor már most sarokba van szorítva, juttatásokon nem tud majd emelni, mert a pénzügyminiszter is a templom egeréhez megy kölcsönért (még neki is több lesz mint az országnak). És Viktor majd nyugodtan mondja: Látjátok feleim szümtükkel: én adtam, a rohadt libsik meg elvesznek!
És ha a Fidesz nyer? Orbán híveinek a vezértől a szar is jóízű, neki el fogják hinni, hogy sajna most ez van, ezt kell szeretni. Nem jut most már a hitelekből nyugdíjprémiumra, mert az kell a Fudanra, a Belgrád Budapest vasútra, meg még pár tíz úri passzióra.

(Források: az elmúlt két évben az Mforon, és az Indexen megjelent gazdasági írások, és Bankmonitor kalkulátor)

egyujvilag.blog