Még 5 dolog, amit megtudtunk az előválasztással

Posted by
 p.a

Miért jó, hogy Mesterházy kiesett? Tényleg megváltozott a Jobbik? A kormánynak végig igaza volt?

1. Az előválasztás egyik fő sikere, hogy jórésztkiszórta azokat a régről pozícióban ragadt embereket, akiket az ellenzéki választók már nem akartak versenyben látni. Jó példa erre Mesterházy Attila, aki előválasztás hiányában valószínűleg indult volna a parlamenti választásokon – így pedig jobb, ha másik állás után néz.

2. Dobrev kiváló eredményének egyik fő oka, hogy a favoritként kezelt Karácsony megítélése igen gyenge a választók között. Általánosan elfogadott bölcsesség, hogy Dobrev nem alkalmas arra, hogy a bizonytalankodókat meghódítsa, de az ellenzéki szavazók még ennek ellenére sem gondolták, hogy Karácsonynak bizalmat kell szavazni.

3. Jakab kudarcának az egyik jelentős, de érdemben sehol nem említett oka, hogy az Jobbik viszonylag stabil szavazótáborán kívül az emberek nem akarnak jobboldali radikalizmust és a Jobbikról nem hiszik el, hogy megváltozott, még akkor sem, ha Jakab szimpatikus, illetve a szélsőségek letörését ígéri. Sok-sok magyar ember elvből nem szavaz a Jobbikra.

4. Ezek után nehéz lesz cáfolni azt a kormányzati alapvetést, hogy ellenzék=Gyurcsány. Bárki is lesz végül az ellenzéki miniszterelnök-jelölt, a DK, Dobrev és Gyurcsány nagyon erős pozíciót fog elfoglalni a kormányváltók között. Ennek a blognak az a véleménye, hogy Gyurcsánnyal az élen nem lehet választást nyerni, de biztosan nem lehet stabil kormányt létrehozni, továbbá Gyurcsánynak már rég ki kellett volna vonulnia a politikai életből, ha a kormányváltást akarja segíteni. Ennek az ellenkezője történik.

5. A miniszterelnök-jelöltek kedvenc témája az elszámoltatás, amivel kapcsolatban meredek és nyilvánvalóan lehetetlen ígéreteket tettek/tesznek. Úgy tűnik, hogy az elszámoltatás nem jó hívószó, hiszen a leginkább elszámoltatós dumát nyomó két jelölt (Fekete-Győr és Jakab) csúnyán alulteljesített. Lehet, hogy a közvélekedéssel ellentétben az emberek nem szeretik, ha hergelik őket, nem szeretik, ha valaki vért ígér. Az biztos, hogy az ellenzékiek nem akarnak egy újabb Orbán Viktort, márpedig Fekete-Győrben sokan meglátták a fiatal, törtető, agresszív Orbánt.

miegyelunk.blog