Jogszerű? Sportszerű?

Posted by
Varga István
>Szerintem mindenki tegyen úgy, ahogy jónak gondolja. Ha az egyik miniszterelnök-jelölt vissza akar lépni, mert ezt gondolja helyesnek, hát lépjen vissza. Ez nem tilos, tehát jogszerű, és erkölcsi jellegű probléma sincs vele.
Ettől persze senki ne várja azt, hogy a hívei egytől egyig arra fog szavazni, akit ő kvázi kijelöl. Lesz, aki egyáltalán nem szavaz, és lesz, aki a másik jelöltre. De azért joggal várható, hogy a visszalépésnek pozitív eredménye lesz a visszalépő jelölt szempontjából: mondjuk 30% nem szavaz, 50% arra, akit ő szeretne (akinek a “javára” lép vissza), és 20% a másik megmaradt jelöltre. Ez akár elég is lehet.
De arról se felejtkezzünk el, hogy lesznek olyanok is, akiknek állva marad a jelöltjük a második fordulóra, de nem annyira tudatosak, hogy elmenjenek szavazni, nagyjából azzal az indokkal, hogy ők már voltak… Hogy ezek melyik jelölt szavazói közül kerülnek ki nagyobb számban, az szerintem nehezen becsülhető.
Az azonban biztosan nem sportszerű, ha valaki az esetleges visszalépését nem az általa preferált jelölt erényeinek kiemelésével indokolja, hanem azzal érvel, hogy ha a másik jelölt nyer, akkor Orbán marad. Ez nem fér bele az ellenzéki együttműködésbe, és jelentősen rontja a hangulatot. (Lásd még: negatív kampány.)
Egy viszont biztos: bárki nyerje is a második fordulót, a jövő évi választáson minden ellenzéki szavazónak érdeke is és erkölcsi kötelessége is az egyesült ellenzék jelöltjére és listájára szavazni. Aki nem ezt teszi, az mondhatja ugyan magáról, hogy szeretné Orbán távozását, de praktikus lépésével azt igazolja, hogy azt szeretné, ha Orbán a helyén maradna.
Én egészen biztosan az ellenzéki jelöltre és listára szavazok, történjék bármi.